IKEA: Συναρμολογώντας την αλήθεια

‘Και όμως, δουλεύουν» προσπαθεί να πείσει η εργοδοσία του ΙΚΕΑ που πριν από λίγα λεπτά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι «όλα της τα καταστήματα στην Ελλάδα, λειτουργούν κανονικά». Σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη στην οποία η διοίκηση του Ομίλου Φουρλής σέρνει τους εργαζόμενους στην προσπάθειά της να κηρύξει την κινητοποίησή τους «παράνομη και καταχρηστική». Η απόφαση των εργαζόμενων ήταν για 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο, τις ημέρες δηλαδή που αναμένεται και ο μεγαλύτερος τζίρος στα καταστήματα ΙΚΕΑ.

Χτες έξω από το κατάστημα στον Κηφισό, ο χώρος «πλημμύρισε» εργάτες κι εργάτριες από Αθήνα και Πειραιά. Με χειροκροτήματα και συνθήματα οι απεργοί υποδέχονταν τους διαδηλωτές του Πειραιά, που έφθασαν με πορεία από την Πέτρου Ράλλη.

Το ιστορικό του Ομίλου (πηγή: Ριζοσπάστης)

Εργαστήριο που γεννά υπερκέρδη και πολλαπλασιάζει την περιουσία που κατέχουν η οικογένεια Φουρλή και κάποιες αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων είναι ο «όμιλος Φουρλή» που αξιώνει να επιβάλει μείωση μισθών μέχρι και 11%.

Εχοντας ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’50 με την εισαγωγή ηλεκτρικών ειδών, η οικογενειακή επιχείρηση, που αργότερα μετατράπηκε σε όμιλο, αναλαμβάνει σταδιακά τις αντιπροσωπείες μιας σειράς ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, ενώ όπως κοκορεύονται και οι ίδιοι, από τη δεκαετία του ’80, «καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του ελλαδικού χώρου».

Στηριζόμενοι στα τεράστια κεφάλαια και στα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει από τις εισαγωγές ηλεκτρικών ειδών σε μονοπωλιακό καθεστώς τη δεκαετία 1990-’99 περνάνε στην «εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους» εξαγοράζοντας ή ιδρύοντας επιχειρήσεις, όπως η «Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ», το «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ», η «One Way Technostores ΑΕΒΕ», η «ΤLF Electroline Κύπρου».

Εκείνη την εποχή ο όμιλος εισβάλλει στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και την Τσεχία με αντικείμενο τη χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων αθλητικών ειδών INTERSPORT για την Ελλάδα.

Από το 1999, συνδέεται με τη σουηδική ΙΚΕΑ. Από το 2001 μέχρι και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα αφεντικά του κατάφερναν να πολλαπλασιάζουν συνεχώς τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους, ανοίγοντας μάλιστα και δεύτερο ΙΚΕΑ το 2004 (Αεροδρόμιο Αθήνας), ενώ το 2007 ανοίγουν ακόμα δύο καταστήματα, σε Αθήνα και Λευκωσία.

Κέρδη και χασούρες

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας: «Ο Όμιλος FOURLIS κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2012 ζημιές προ φόρων ύψους 10.780.000 Ευρώ. Η HOUSEMARKET S.A. κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2012 του 2012 ζημιές προ φόρων ύψους 5.179.000 Ευρώ. Είναι ανακριβές ότι οι μειώσεις μισθών θα αποφέρουν στον όμιλο κέρδη. Είναι ανακριβές ότι η εταιρία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ανήκει στον όμιλο FOURLIS. Είναι ανακριβές ότι η εταιρία HOUSEMARKET Α.Ε. άνοιξε 7 νέα καταστήματα μέσα στο 2011. Είναι ανακριβές ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η μείωση μισθού που πραγματοποιήθηκε στα στελέχη της HOUSEMARKET Α.Ε. (IKEA) ήταν 10%. Στην πραγματικότητα η μείωση στα στελέχη ήταν 13% κατά μέσο όρο, ενώ η τωρινή διευθέτηση για τους υπόλοιπους εργαζόμενος περιορίζεται στο 8,5% κατά μέσο όρο».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Ριζοσπάστης όμως: «ο «όμιλος Φουρλή», όταν δε βλέπουν οι εργαζόμενοι, πανηγυρίζει λέγοντας ότι τα προ φόρων και τόκων κέρδη του ήταν:

2005: 43,9 εκατ. ευρώ, 2006: 60,1 εκατ. ευρώ, 2007: 83,4 εκατ. ευρώ, 2008: 101,7 εκατ. ευρώ, 2009: 54,3 εκατ. ευρώ, 2010: 46,6 εκατ. ευρώ, 2011: 28,0 εκατ. ευρώ».

 

 

Απάντηση