Οι κοινωνικοί αγώνες της πείνας ξεκίνησαν

 Πρεμιέρα έκαναν στις κινηματογραφικές αίθουσες οι «αγώνες της πείνας» (The hunger games) στις 22 Μαρτίου.  Μετά το «Λυκόφως» και το «Κορίτσι με το τατουάζ», ένα νέο προϊόν της ποπ κουλτούρας, που πέρασε από το χαρτί στην οθόνη, γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο. Η ταινία βασίζεται στην επιτυχημένη σειρά βιβλίων της Σούζαν Κόλινς.

Σε ένα μετά-αποκαλυπτικό σύμπαν, κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της καταστολής της εξέγερσης της 13ης περιφέρειας, κάθε μία από τις 12 περιφέρειες αναγκάζεται να στείλει ένα αγόρι και ένα κορίτσι για να λάβει μέρος σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, ο στόχος του οποίου είναι η αλληλοεξόντωση των διαγωνιζομένων.

Στην Ελλάδα οι αγώνες της πείνας βρίσκονται ήδη εδώ.  «Στρατιωτικός νόμος» στη χώρα. 7.000 αστυνομικοί στις παρελάσεις για να προστατεύσουν από το αγριεμένο πλήθος μια χούφτα επίσημους. Απαγόρευση κυκλοφορίας και μπλόκα ενώ τα νεράντζια εξαφανίζονται από τα δέντρα για πρώτη φορά μετά την κατοχή (για διαφορετικό λόγο).

Η πρωτεύουσα από το Σάββατο θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης και ήδη έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα στην οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Σίνα, ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση του κόσμου κοντά στην εξέδρα των επισήμων. Κάγκελα έχουν τοποθετηθεί και στο ύψος της Όθωνος, ενώ κανείς δεν θα έχει πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος.

Η πρώτη πράξη στις μαθητικές παρελάσεις δεν ήταν μια βόλτα στο πάρκο.  Τα ΜΑΤ του Χρυσοχοίδη έκαναν επίδειξη βαρβαρότητας σε εκπαιδευτικούς  και νέους προσάγοντας δεκάδες με κλούβες στη ΓΑΔΑ. Σε μεγάλο μέρος της διαδρομής δεν υπήρχε καθόλου παρουσία πολιτών παρά μόνο αστυνομικών.

Στη  ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν 23 προσαχθέντες από τους διαδηλωτές, κυρίως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.  Πολύς κόσμος μαζεύτηκε έξω από τη ΓΑΔΑ απαιτώντας την απελευθέρωση τους και στη συνέχεια όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες.

Σε κάθε περίπτωση οι αγώνες ξεκίνησαν και κανένας μηχανισμός καταστολής δεν μπορεί να τους ανακόψει.

Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν σε περίπτωση εξέγερσης στη χώρα μας οι υπόλοιπες περιφέρειες της Ε.Ε θα στείλουν στρατό για να τη καταστείλει (όπως στην ταινία).

Απάντηση