Η «Ουμανιτέ» κατά του ΚΚΕ

Η ημερήσια εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας με χτεσινό της δημοσίευμα ασκεί δριμεία κριτική στο ΚΚΕ για την άρνηση της Αλέκας Παπαρήγα να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειωτέον, οι σχέσεις των δύο ΚΚ μόνο αδελφικές δεν είναι, αφού το γαλλικό κόμμα περισσότερο συντάσσεται με τις ευρωκομμουνιστικές απόψεις και παραδόσεις, καθώς και σήμερα έχει ενταχθεί στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το ΚΚ Γαλλίας έχει επανειλημμένα συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με σοσιαλδημοκράτες, κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής πολλές φορές από το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε όλα τα απλωμένα χέρια

Το γαλλικό ρεπορτάζ αναφέρει:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αρνείται να συναντηθεί με τον ηγέτη του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται από διαφορετικούς σχηματισμούς. Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του συνδυασμού που ήρθε στη δεύτερος στις γενικές εκλογές της 6ης Μαΐου, έχει πράγματι λάβει από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το καθήκον να σχηματίσει κυβέρνηση. Το κόμμα που κατέλαβε την πρώτη θέση, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, απέτυχε να διαμορφώσει κυβέρνηση.

Συνήθως, το ΚΚΕ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά όμως από αυτές τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το ποσοστό έχει υπερτριπλασιαστεί, έλαβε 16,78% έναντι 8,48% του ΚΚΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας συμμαχίας των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, συγκεντρώνοντας όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Το ΚΚΕ αρνήθηκε όλα τα απλωμένα χέρια. Ένα ακόμη βήμα έγινε με την άρνηση για μια συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Οι πληροφορίες μας επιβεβαιώθηκαν από το ΚΚΕ τηλεφωνικά. Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή και παρά τον εκλογικό σεισμό της Κυριακής και την πολιτική κρίση που ακολούθησε, το ΚΚΕ συνεχίζει τη στρατηγική του.

Το ρεπορτάζ στα Γαλλικά

One thought on “Η «Ουμανιτέ» κατά του ΚΚΕ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: