Ηellas on Line: Εκτέλεση (των 460 εργαζομένων) την αυγή

Χαράματα γίνονταν κάποτε οι εκτελέσεις στην Ελλάδα, όταν ίσχυε η θανατική ποινή. Χαράματα μια μεγάλη εταιρεία, η ΗΟL «εκτέλεσε» 460 εργαζόμενούς της, προσφέροντάς τους όμως τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα στα πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος (την ανεργία εδώ και τώρα) ή την οικονομική εξαθλίωση και τον εργασιακό εξανδραποδισμό τους. Χαράματα, στις δυόμισι το πρωί, η ΗΟL άδειασε τις εγκαταστάσεις της (γραφεία,  τραπεζοκαθίσματα, υπολογιστές) και τα μετέφερε στη νέα εταιρεία (ιδιοκτησίας ΗΟL) όπου θα γίνει το outsourcing. Εδώ οι «πρόθυμοι» εργαζόμενοι θα δουλέψουν με τρίμηνη σύμβαση και μειωμένο μισθό  (βλ. στο τέλος τους φρικαλέους όρους της σύμβασης).

Ή θα υπογράψετε εδώ και τώρα ή δεν σας ξέρω δεν με ξέρετε, λέει στους εργαζόμενους η ΗΟL με ανακοίνωσή της: είναι «μια one time offer», εξηγεί κυνικά, καλώντας τους να υπογράψουν μέσα σε 48 ώρες! Mπείτε στο τρένο που οδηγεί στο στρατόπεδο (όπως βλέπουμε στη φωτογραφία από τη μεταφορά κρατουμένων σε χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης) ή σας εκτελούμε, δηλαδή σας αναγκάζουμε να αυτο-απολυθείτε τώρα αμέσως! One time offer!

Μοντέλο όχι των νέων εργασιακών σχέσεων, αλλά των ΜΗ ΣΧΕΣΕΩΝ, των ΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ είναι αυτή η αναγκαστική μετακόμιση. Οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν απλώς για ένα άλλο αφεντικό (συγγενικό του αρχικού) ή σε άλλες εγκαταστάσεις, αλλά με ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, δυσμενέστερους από τους παλιούς… και όλα αυτά σε μια νύχτα. Ήδη η ΗΟL έχει φροντίσει να κάμψει τις αντιδράσεις με τις προηγούμενες απολύσεις συνδικαλιστών και των πιο διεκδικητικών εργαζομένων της.

Αξίζει να διαβάσετε το e-mail που στάλθηκε στους εργαζόμενους της HOL, που παρατίθεται στο τέλος του κειμένου μας. Εδώ η εταιρεία επαίρεται επειδή οι δουλειές της πάνε καλά, επειδή αυτή η αλλαγή θα είναι για το καλό της και προσθέτει ότι αναγνωρίζει πως «οποιαδήποτε αλλαγή μας δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια και αυτό είναι ανθρώπινο», όμως διαβεβαιώνει τους μετακινούμενος ότι «σε λίγα χρόνια θα κοιτάμε πίσω σε μια ακόμα επιτυχία». Σαν να ακούμε εκπροσώπους της κυβέρνησης και των μιντιακών παραρτημάτων τους: από τη μια οι δυνάμεις της αλλαγής και από την άλλη οι προσκολλημένοι στο παρελθόν, οι οπαδοί της στασιμότητας!

Στον σημερινό Ριζοσπάστη διαβάζουμε τη νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι «πρόθυμοι». Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχτούν τις νόμιμες αποδοχές (700 ευρώ) στις οποίες ΔΕΝ συμψηφίζονται ούτε το οικογενειακό επίδομα , ούτε τα χρόνια προϋπηρεσίας, ούτε αποζημιώσεις για νυχτερινή εργασία ή για εργασία το Σαββατοκύριακο. Πρέπει  να είναι διαθέσιμοι για την εταιρεία μέρα νύχτα, Σάββατα, Κυριακές και αργίες και για υπερωριακή εργασία ανά πάσα στιγμή γιατί «η φύση της επιχείρησης του εργοδότη απαιτεί 24ωρη εργασία».

Υποχρεωτικά επίσης καθίστανται τα επιμορφωτικά σεμινάρια, η παρακολούθησή τους και εκτός ωραρίου εργασίας, όποτε ο εργοδότης θελήσει χωρίς αυτό να εγείρει αξίωση για πρόσθετη αμοιβή. Δηλαδή μετά τη δουλειά, ο εργαζόμενος θα εκπαιδεύεται -δύο, τρεις, πέντε άγνωστο πόσες ώρες- και χωρίς να πληρώνεται. Και αν του αρέσει…

Στην ταινία “Company Men” μια εργαζόμενη σε μια μεγάλη εταιρεία πληροφορείται από τον  προϊστάμενό της ότι πρέπει να εργάζεται διπλάσιες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή. “Και τι θα πω στο παιδί μου που θα λείπω τόσες ώρες από το σπίτι;” ρωτάει απελπισμένη. Η απάντηση της εταιρείας είναι: “Θα του πεις ότι είσαι τυχερή που έχεις ακόμα δουλειά”.

Το τραγικό δεν είναι μόνο ότι η ΗΟL κάνει ό,τι κάνει, ακολουθώντας το πράσινο φως που έχει δοθεί απ’ την κυβέρνηση. Το τραγικό είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι, που αιφνιδιάστηκαν και τρομοκρατήθηκαν, έχουν ήδη υπογράψει τη σύμβαση, νιώθοντας ίσως τυχεροί που για τρεις ακόμα μήνες θα έχουν δουλειά…

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ: το e-mail της εργοδοσίας που στάλθηκε στους εργαζόμενους χθες τα ξημερώματα (από το iskra.gr) και οι όροι της νέας σύμβασης από τον Ριζοσπάστη.http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7753748&publDate=19/12/2013

Kατά την ταπεινή μας γνώμη, ΑΥΤΗ είναι η μεγάλη είδηση της χθεσινής  μέρας (όπως και η διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και η ΜΗ ΣΥΣΤΑΣΗ εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια) κα όχι το αδήλωτο τζιπ του Λιάπη και το πανάκριβο μπουφάν του…

Απάντηση