‘Ηρωες ή μαλάκες ανάμεσά μας;

Μια «κοινωνική αποστολή»του ΑΝΤ1

 

Τους αφανείς ήρωες της καθημερινής ζωής φιλοδοξεί να αναδείξει ο ΑΝΤ1 μέσα από μια σειρά στην οποία θα παρουσιάζονται ευγενείς και ανιδιοτελείς συμπατριώτες μας: πυροσβέστες, διασώστες, φιλάνθρωποι κ.ά., οι οποίοι κάνουν το καλό χωρίς να περιμένουν αναγνώριση ή ανταμοιβή. Ήδη το κανάλι απευθύνεται στους τηλεθεατές ζητώντας τους να του υποδείξουν κάποιον ήρωα της διπλανής πόρτας. Δεν πρόκειται για απλή σειρά, λέει το σχετικό τρέιλερ, αλλά για μια «κοινωνική αποστολή», για μια εκπομπή «μεγαλύτερη από την τηλεόραση»

Παρουσιαστής θα είναι ο Σάκης Ρουβάς, ενώ σημαντικό ρόλο στην εκπομπή θα έχει και η Μαρία Χούκλη -έτσι τουλάχιστον λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για τα πρόσωπα. Στην κριτική επιτροπή (;) έχει γραφτεί ότι θα συμμετέχουν η Κική Δημουλά, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Δημήτρης Τριχόπουλος και η Αντωνία Τριχοπούλου, οι οποίοι προφανώς δεν ξέρουν να δώσουν τον ορισμό του ήρωα, αλλά ξέρουν να τον αναγνωρίσουν όταν τον αντικρίσουν.
Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ ο ΑΝΤ1 για ήρωες. Ας ροβολήσουν οι κάμερές του στα δημόσια νοσοκομεία, όπου μία (1) νοσοκόμα είναι υπεύθυνη το βράδυ για 40 ασθενείς, ενώ η αμοιβή της υπερωριακής της απασχόλησης φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 8 ευρώ. Ας μιλήσουν με τους γιατρούς που παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες τους και παλεύουν να κάνουν τη δουλειά τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Ας ροβολήσουν στα σχολεία όπου δάσκαλοι και καθηγητές παλεύουν να επιβιώσουν με εξευτελιστικούς μισθούς και μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Ας συναντήσουν τους χιλιάδες νέους που εργάζονται 8ωρο (ή και παραπάνω) με μισθό 500 ευρώ ή και πολύ λιγότερα. Ας συναντήσουν τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ρημαγμένους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που παλεύουν να σταθούν με αξιοπρέπεια και να μην αφήσουν την οικογένειά τους να βουλιάξει.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί οι καθημερινοί ήρωες, μόνο που ο ηρωισμός τους δεν έγκειται μόνο στην κοινωνική προσφορά τους, αλλά στην αυτοσυγκράτηση και στην καρτερία τους. Στο γεγονός ότι δεν τα έχουν κάνει όλα λίμπα… όσα τους παίρνει να κάνουν λίμπα.

 

Ήρωας για το μιντιακό και το επιχειρηματικό κατεστημένο είναι ο μαλάκας που το βουλώνει, που δεν αγωνίζεται ή δεν βρίσκει τρόπο να αγωνιστεί. Είναι αυτός που περιμένει ή δέχεται την αναγνώριση από τον Ρουβά και το σύστημα που γεννά και αναπαράγει Ρουβάδες. Και ίσως το τραγούδι που ταιριάζει για σάουντρακ της νέας εκπομπής του ΑΝΤ1 είναι η «Άσκηση υποταγής» του Sakis. Ίσως οι στίχοι του να σας θυμίζουν κάτι:

 

                Θα κάνεις πάντα αυτό που θέλω

                με μάτια κλειστά

                αλλιώς στο λέω, στο προαναγγέλλω

                θα κλάψεις πικρά

                αυτό που λέω εγώ, εσύ θα τ’ ακούς

                θα μάθεις να υπακούς.

 

                Υποταγή πάει να πει θα γίνεις χώμα

                υποταγή πάει να πει θα γίνεις γη…

 

                Κακά τα ψέματα, δεν είμαστε ίσοι

                εσύ είσαι μωρό

                και το μωράκι μου αν ατακτήσει

                γλυκά τιμωρώ.

 

Απάντηση