Η ψυχική υγεία στις φλόγες!

Δεμένοι από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις εννέα το πρωί…

Τρεις ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής βρήκαν φρικτό θάνατο με την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στο «δωμάτιο απομόνωσης» και η οποία οφείλεται σε έναν άλλο «καθηλωμένο» ασθενή. Άλλοι δύο ασθενείς χαροπαλεύουν με βαριά εγκαύματα.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Δύο από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στο Αττικόν, ενώ άλλοι 15 με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα παρακολουθούνται στο Παθολογικό τμήμα του ψυχιατρείου.

Άνθρωποι «καθηλωμένοι», δηλαδή δεμένοι στα κρεβάτια τους με λουριά ή/και κλειδωμένοι σε ειδικούς θαλάμους, ανυπεράσπιστοι, οι άνθρωποι αυτοί έγιναν σύμβολο του μνημονιακού καταποντισμού της δημόσιας ψυχικής (και όχι μόνο) υγείας. Οι ιμάντες, τα κάγκελα, τα λουκέτα γίνονται υποκατάστατα των γιατρών και των νοσηλευτών! Το τραγικό είναι ότι η απάνθρωπη αυτή πρακτική έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από εκείνους που αναγκάζονται να την εφαρμόζουν, δηλαδή το προσωπικό του ΨΝΑ. Και αναγκάζονται επειδή στα χρόνια των μνημονίων οι άνθρωποι, υγιείς και πάσχοντες, είναι αναλώσιμοι…

Λίγο αφότου ξέσπασε η φωτιά στην Πτέρυγα του Ισογείου στο Δαφνί με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών νοσηλευόμενων και τον τραυματισμό άλλων ασθενών της ίδιας πτέρυγας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ζητά την προσωπική παρέμβαση της υπηρεσιακής Πρωθυπουργούς Βασιλικής Θάνου σχετικά με την εδώ και 14 μήνες ακινητοποίηση με ιμάντες σε ένα κρεβάτι, του 20χρονου Χ.Γ., στον οποίον έχει διαγνωσθεί αυτισμός.

Απάντηση