O «Χάρι Πότερ» και οι βρετανικές εκλογές

Πολλοί διάσημοι και ανοιχτά εκδηλωμένοι οπαδοί των Εργατικών είχαν ταχθεί κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν και ανάμεσά τους  η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η πνευματική  μητέρα του Χάρι Πότερ. Όπως διαβάζουμε στο περιοδικό Jacobin, επανειλημμένα η Ρόουλινγκ είχε επικρίνει τον  Κόρμπιν τόσο για τις ιδέες του όσο και για την ικανότητά του να ηγηθεί του κόμματος των Εργατικών. H Ρόουλινγκ με αυτότ τον τρόπο μπήκε στη λίστα των «ντροπαλών Τόρις» της συντηρητικής βάσης που παραδοσιακά στηρίζουν Εργατικούς για συναισθηματικύς κυρίως λόγους αλλά θέλουν το κόμμα να μην ταρεκκλίνει από τον«τρίτο δρόμο» του Τόνι Μπλερ.

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για παράδειγμα:

 

  • Σε ένα τουίτ της έγραψε ότι το Εργατικό Κόμμα «είναι σίγουρα τελειωμένο για μια γενιά».
  • Κατηγόρησε τον Κόρμπιν ότι το μόνο που κάνει είναι «να βοηθά τους Συντηρητικούς».
  • Όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Κόρμπιν εμφανίστηκε έναντι αμοιβής σε ένα ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι, έγραψε: «Ο Κόρμπιν δεν είναι Ντάμπλντορ» (ο προοδευτικός διευθυντής του σχολείου του Χάρι Πότερ).
  • Υποστήριξε ότι «ίσως είμαστε μάρτυρες της διάλυσης των Εργατικών ως βιώσιμου πολιτικού κόμματος» εξαιτίας της «κούφιας συνθηματολογίας του».
  • Δύο περίπου μήνες πριν τις βρετανικές εκλογές, έγραψε ότι «αν oι Εργατικοί αποδεκατιστούν, ο Κόρμπιν και οι σύντροφοί του θα το γλεντήσουν».

 

Όταν της υπενθύμισαν ότι οι επικρίσεις της έχουν αφετηρία το γεγονός ότι, ως δισεκατομμυριούχος, η ίδια θα επιβαρυνθεί φορολογικά αν ο Κόρμπιν έρθει στην εξουσία, εκείνη τόνισε ότι η αντίθεσή της πηγάζει από την ανησυχία της ότι ο Κόρμπιν δεν έχει πιθανότητες να νικήσει τους συντηρητικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόουλινγκ έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στο βρετανικό κράτος πρόνοιας το οποίο τη στήριξε κατά τη δύσκολη περίοδο που ήταν μια άνεργη ανύπαντρη μητέρα και μόνη βοήθεια είχε το κοινωνικό επίδομα.   Αυτή ήταν και η περίοδος της ζωής της για την οποία αισθάνεται πιο περήφανη.

 

«Ποτέ οι Εργατικοί δεν κέρδισαν τις εκλογές με τέτοια χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις είχε πει πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

 

Και ο αρθρογράφος του Jacobin παρατηρεί: «Θα περίμενε κανείς ότι μετά την άνοδο που άρχισαν να παρουσιάζουν στις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί από τον Μάιο και μετά, η Ρόουλινγκ θα χαιρόταν που γύρισε ο τροχός για το κόμμα της. Επίσης θα περίμενε κανείς ότι η Ρόουλινγκ θα έστελνε προτρεπτικά τουίτ στους αναρίθμητους θαυμαστές της ,που είναι νεαροί ψηφοφόροι στους οποίους ειδικά απευθυνόταν η προεκλογική εκστρατεία του Κόρμπιν. Αντίθετα, τα εκλογικά τουίτ της Ρόουλινγκ ήταν ιδιαίτερα ψυχρά μέχρι τις 8 Ιουνίου, όταν προέτρεψε τους συμπατριώτες της να ψηφίσουν τον Τζες Φίλιπς, υποψήφιο βουλευτή των Εργατικών. Και στις παραμονές των εκλογών, η Ρόουλινγκ έγραψε ότι τη διακατέχει μια «διαβρωτική αίσθηση απελπισίας».. Ακόμα και μετά το ελπιδοφόρο εκλογικό αποτέλεσμα η συγγραφέας εστίασε αποκλειστικά στην ήττα της Μέι και του Φάρατζ, χωρίς να έχει μια καλή κουβέντα για την επίδοση των Εργατικών.

Πάντως ο Χάρι Πότερ δεν ήταν ιδιαίτερα γούρικος για την Τερέζα Μέι που στις 16 Μαϊου, λίγο πριν τις βρετανικές εκλογές, επισκέφθηκε ένα δημοτικό σχολείο στο Μπερμιγχαμ. Εκεί, συζητώντας με τους μαθητές για βιβλία, είπε ότι έχει διαβάσει «όλα» τα βιβλία με τον Χάρι Πότερ, ότι τα βρίσκει πολύ καλά και για παιδιά και για ενήλικες. Όταν όμως αργότερα ρωτήθηκε με ποιον χαρακτήρα της σειράς ταυτίζεται, αρνήθηκε να δώσει απάντηση…

 

 

 

 

 

 

Αρκετοί έσπευσαν να υπενθυμίσουν τις ομοιότητες με τη σαδίστρια  καθηγήτρια Ντολόρες Άμπριτζ, ο πιο μισητός, χαρακτήρας (ναι και από τον Βόλντεμορτ) που δημιούργησε η φαντασία της Τζόαν Ρόουλινγκ

 

 

Απάντηση