Από τον τάφο ο Γούντι Γκάθρι κατηγορεί τον πατέρα Τραμπ για ρατσισμό!

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν ο Μπομπ Ντίλαν, ο Γούντι Γκάθρι και ο Ντόναλντ Τραμπ;

Εύκολα μπορούμε να την ανακαλύψουμε αν διαβάσουμε τη βιογραφία του πατέρα του Ντόναλντ Τραμπ και το κάθε άλλο παρά κολακευτικό τραγούδι που έγραψε γύρω γι᾽αυτόν ο Γούντι Γκάθρι, ο κορυφαίος τραγουδοποιός της κάντρι και πνευματικός πατέρας του Μπομπ Ντίλαν.

Ο Φρεντ Τραμπ, πατέρας του Ντόναλντ, ήταν μεγαλοεργολάβος και κατασκευαστής κτιρίων. Ένας από τους πελάτες του στη διάρκεια του  Β´ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν και ο αμερικανικός στρατός. Μετά τον πόλεμο συνέχισε να χτίζει μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, ιδίως για τους βετεράνους του πολέμου, τις οποίες νοίκιαζε ή πουλούσε. Χιλιάδες κατοικίες.

Ένας από τους νοικάρηδες του Φρεντ Τραμπ ήταν και ο Γούντι Γκάθρι που το Δεκέμβριο του 1950 νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο συγκρότημα Μπιτς Χίβεν στο Μπρούκλιν στο οποίο κατοικούσαν 1.800 οικογένειες, για την ακρίβεια «λευκές οικογένειες». Σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού, ο Τραμπ ο πρεσβύτερος δεν δεχόταν μαύρους στο συγκρότημά του, όπως ο Τραμπ ο νεότερος δηλώνει ότι δεν θα δέχεται Μεξικανούς, Σύρους και μουσουλμάνους στις ΗΠΑ. Ο Γκάθρι μιλά για το «φυλετικό μίσος» του πατέρα Τραμπ ο οποίος χάραξε μια «γραμμή χρώματος», περίπου όπως ο υιός Τραμπ θέλει να χτίσει ένα τείχος σε όλο το μήκος των αμερικανομεξικανικών συνόρων.

I suppose
Old Man Trump knows
Just how much
Racial Hate
he stirred up
In the bloodpot of human hearts
When he drawed
That color line
Here at his
Eighteen hundred family project

Σύμφωνα με έναν Βρετανό καθηγητή της αμερικανικής λογοτεχνίας, ο Γούντι Γκάθρι ξανάγραψε τους στίχους του θρυλικού τραγουδιού του «Ι Αin’t Got No Home» (Δεν έχω σπίτι) εισάγοντας σχόλια για τις φυλετικές διακρίσεις που εφαρμόζονταν στο Μπιτς Χάβεν:

Beach Haven ain’t my home!
I just can’t pay this rent!
My money’s down the drain!
And my soul is badly bent!
Beach Haven looks like heaven
Where no black ones come to roam!
No, no, no! Old Man Trump!
Old Beach Haven ain’t my home!

Από τον τάφο λοιπόν ο Γούντι Γκάθρι (πέθανε το 1967) κατηγορεί τον πατέρα Τραμπ για ρατσισμό.

Και μια λεπτομέρεια: ο Ντέιβιντ Ντιούκ, πρώην αρχηγός, της Κου-Κουξ-Κλαν, ήταν από τους πρώτους που πανηγύρισαν για την εκλογική νίκη του Τραμπ γράφοντας στο τουίτερ: «Αυτή είναι μία από τις πιο συναρπαστικές βραδιές της ζωής μου. Μην έχετε αμφιβολία για αυτό. Ο κόσμος μας έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εκλογή του Τραμπ».

«Δεν τον ξέρω τον κύριο ούτε την οργάνωσή του», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως το 1927 ο πατέρας του είχε συλληφθεί σε μια διαδήλωση της Κου-Κλουξ-Κλαν στη Νέα Υόρκη, μαζί με άλλους έξι, φορώντας τη στολή της οργάνωσης, άσπρο ράσο και κουκούλα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής…

 

 

 

Απάντηση