Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Τσε Γκεβάρα

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο για τον Ernesto Che Guevara συνδιοργανώνουν η New Star σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη δολοφονία του, στις 9 Οκτωβρίου 1967.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από 4 – 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο “ΤΙΤΑΝΙΑ” (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους τηλ 210 3811147, 210 3841689) και θα προβάλλονται ντοκουμέντα της ζωής και της δράσης του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, όπως απαθανατίζονται από καλλιτέχνες όλου του κόσμου (Κούβα, Χιλή, Βολιβία, Αργεντινή, Ιταλία, Γαλλία, Η.Π.Α, Καναδά αλλά και την Ελλάδα).

Πολλά από αυτά τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πρώτη φορά οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν συγκεντρωμένο τέτοιο όγκο ανεκτίμητου φιλμικού υλικού γύρω από το πρόσωπο του Τσε.

Τα ντοκιμαντέρ περιέχουν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απ’ ευθείας από τα αρχεία της Κούβας, ανέκδοτες εικόνες και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα, φίλους και συντρόφους, ενώ περιλαμβάνονται όλα τα στάδια της ζωής του θρυλικού επαναστάτη: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης, την περιπλάνηση στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιδέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης μέχρι τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας στην τελευταία προσπάθεια να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες άγνωστων πτυχών της ζωής του μεγάλου αγωνιστή, μέσα από δυσεύρετες παραγωγές κινηματογράφου κι άλλες πολύτιμες μαρτυρίες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ζωή και τη δράση του.

Ενδεικτικοί τίτλοι ταινιών (εδώ)

Για την Πέμπτη το πρόγραμμα είναι:

18:00: ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

“Una foto recorre el mundo”

Σκηνοθεσία: Pedro Chaskel, Κούβα 1981

EΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ

“Canto epico a la ternura”

Σκηνοθεσία: Adolfo Marino, Kούβα 1995

19:15: TΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

“El che despues de 30 años”

Σκηνοθεσία: Gianni Mina, Ιταλία 2002

20:30 H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

“El regreso”

Σκηνοθεσία: Otto Miguel Guzman, Κούβα

Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

“Aleida Guevara remembers her father”

Σκηνοθεσία: Carlos Alberta Garcia

21:30: CHEVOLUTION

Σκηνοθεσία: Louiz Lopez, Trisha Ziff

23:00: TΣΕ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ

“Che: rise and fall (Che Guevara: The documentary)”

Σκηνοθεσία: Eduardo Montes Bradley, Αργεντινή 2004

Επίσης, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων του Ελληνικού Αρχείου Τσε Γκεβάρα, καλούνται όσοι επιθυμούν να απαντήσουν, με το δικό τους τρόπο, στο ερώτημα “ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡA;”, να στείλουν τις απαντήσεις τους (από μια πρόταση έως 250 λέξεις το ανώτερο) στο email: guevaristas@mail.com. Οι διοργανωτές παρακαλούν να σημειώνεται το όνομα ή ονοματεπώνυμο και η πόλη διαμονής. Όσες απαντήσεις συγκεντρωθούν θα δημοσιευθούν στο Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα στις 7-8 Οκτωβρη 2012. Μοναδικές εξαιρέσεις τυχόν υβριστικά ή άσχετα με το θέμα μηνύματα.

Απάντηση