Με το βλέμμα στον ήλιο: Ξεπερνώντας τον τρόμο του Grexit

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη διάλεξη που είχε ο δώσει στην Ελλάδα ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας οδηγών αυτοβοήθειας Ίρβιν Γιάλομ (Όταν έκλαψε ο Νίτσε», «Ο Δήμιος του Έρωτα»).

Δεν μας φοβίζουν του Γιούνκερ τα κανόνια;

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή είπε ένα περήφανο όχι σε όλα τα τρομοκρατικά σενάρια με συντριπτικό ποσοστό. Οι τράπεζες ήταν ήδη κλειστές και ο κόσμος υποψιαζόταν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν άμεσα ή να αρθούν τα capital controls. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προοπτική μόνιμου λουκέτου στις τράπεζες και η απειλή εκδίωξης της Ελλάδας δεν έχουν τρομοκρατήσει μέρος του πληθυσμού.

 

Έχει ο Τσίπρας εντολή για έξοδο;

Ο κόσμος, παρά την ερμηνεία που υιοθετήθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών,  έδωσε στην πραγματικότητα εντολή για ρήξη. Δεν ήταν για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ αλλά οπωσδήποτε ψήφισε ρήξη με τα Μνημόνια και τις πολιτικές που οδήγησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία 5 χρόνια στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση.

Γιατί δεν δέχονται τον ήδη ατιμωτικό για μας συμβιβασμό που προτείνουμε;

Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού έστειλε ένα μήνυμα αντίστασης σε όλη την Ευρώπη που θορύβησε σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές ελίτ όσο και αν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να δείξουν το αντίθετο. Πρόκειται για την πιο ανοιχτή αμφισβήτηση και απόρριψη της πολιτικής της ΕΕ εκ συστάσεως της. Ένα ΟΧΙ πιο εκκωφαντικό από τα ΟΧΙ που υπήρξαν στο ευρωσύνταγμα (για το οποίο μας στέρησε η πολιτική ηγεσία το δικαίωμα να αποφασίσουμε) .

Αυτό το ΟΧΙ οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να το υποβαθμίσουν, να το τσαλακώσουν, να το μικρύνουν. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν ενδιαφέρονται τόσο για το πόσο ρεαλιστικά είναι τα δημοσιονομικά μέτρα (τα οποία σε καμία περίπτωση ούτε πρόκειται να υλοποιηθούν, ούτε να αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα όπως δεν το έκαναν μέχρι τώρα).

Είναι φανερό πως η ευρωπαϊκή ελίτ θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέκκλισης από το κύριο δόγμα της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ. Γι’ αυτό η τρόικα επιχειρεί να ταπεινώσει την ελληνική κυβέρνηση. Δεν αρκεί η υποχώρηση, η υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών. Επιδίωξή τους είναι η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο Αλ. Τσίπρας  να διασυρθεί, να εξευτελιστεί, να φύγει  από το πολιτικό προσκήνιο με «πίσσα και πούπουλα», όπως συνέβαινε με τους ανεπιθύμητους στο άγριο Φαρ Ουέστ.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, θα ήθελαν να μην γίνονται εκλογές, να διορίζονται στις χώρες της ΕΕ κυβερνήσεις τεχνοκρατών και να παίρνουν αυτές όλες τις αποφάσεις.

 

Μπορεί να υπάρξει στην παρούσα φάση μια συμφωνία μη εξευτελιστική για τη χώρα μας και τουλάχιστον να πάμε διακοπές;

Εφόσον η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πολλές παραχωρήσεις αλλά προφανώς όχι να υπογράψει μια συμφωνία χειρότερη από αυτήν που καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα οι εταίροι εμφανίζονται έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη ή ακόμα και από την ΕΕ όπως κάποιοι απειλούν.

 

Μήπως είναι μπλόφα και θα υποχωρήσουν;

Αρκετοί θεωρούν ότι η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και πως όποιες παραχωρήσεις και αν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ήδη έχουν αποφασίσει να μας διώξουν. Απλά προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη στην ελληνική πλευρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη. Πέρα απο τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα δημιουργούσε μια ρήξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εμπεριέχει μέσα και την χρεοκοπία της χώρας κάτι που θα οδηγήσει την Ελλάδα να μονιμοποιήσει την παύση πληρωμών και αναπόφευκτα να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους προς ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και να εξυπηρετεί μόνο τα ιδιωτικά δάνεια.

Είναι διατεθειμένες οι χώρες της ευρωζώνης να «ξεγράψουν» τα χρήματα που της χρωστάει η Ελλάδα προκειμένου να την ξεφορτωθούν; Μένει να φανεί;

Εφιαλτικά εναλλακτικά σενάρια

Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να προταθεί στην Ελλάδα (και να αποδεχθεί) κάποιο μοντέλο ειδικής σχέσης με την ευρωζώνη, εισαγωγή παράλληλου νομίσματος όπου τα δάνεια θα εξυπηρετούνται σε ευρώ και οι μισθοί θα δίνονται σε «ευρωδραχμές». Σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει επίσημο νόμισμα το ευρώ, η ΕΚΤ θα παρέχει ένα είδους ρευστότητα στις τράπεζες και θα υπάρχει πρόβλεψη για ολική επαναφορά της χώρας εφόσον τηρηθούν όλα τα κριτήρια και «ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» και η διετής αποβολή της χώρας. Η Ελλάδα όσο και αν μοιάζει παράδοξο μπορεί να διατηρήσει το ευρώ ως επίσημο νόμισμα ακόμα και μετά  την έξοδό της από την ΕΕ.

Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφαση της να κλείσει τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες εχει βάλει στον πάγο και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Όπως αναλύει η Frances Coppola στο Forbes, συμβαίνει το απίστευτο η Βουλγαρία που δεν είναι καν μέλος να μπορεί και δανείζεται από την ΕΚΤ και η Ελλάδα όχι. Ουσιαστικά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα πρακτικό όφελος από το γεγονός ότι τυπικά παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

Αν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης προχωρήσουν σε ρήξη με την Ελλάδα, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να εφαρμόσει αυτό το πολυθρύλητο “Plan B”  που λέγεται ότι βρίσκεται καταχωνιασμένο σε κάποιο συρτάρι.

Η μόνη αποδεκτή χρήση για το «παράλληλο νόμισμα» θα ήταν να πληρώνεται με αυτό η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις να δίνονται σε ευρώ!

Το Μεγάλο Πείραμα που άρχισε στο Καστελόριζο το 2010 έχει πλέον εμπλουτίσει τους στόχους του. Η Ελλάδα παραμένει πειραματόζωο, όμως όχι μόνο ως πεδίο εφαρμογής της εξοντωτικής λιτότητας και της κατεδάφισης των εργασιακών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά ως παράδειγμα αποτυχίας, παράδειγμα προς αποφυγή για τους ευρωπαϊκούς λαούς που ενδεχομένως επιχειρήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Εξάλλου οι εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία δεν πέφτουν μακριά…

Απάντηση