Εργοδότες: Ελλάδα δεν έχεις ταλέντο!

Οι Έλληνες εργοδότες σύμφωνα με έρευνα της manpowergroup ισχυρίζονται ότι ψάχνουν υπαλλήλους αλλά δεν βρίσκουν ανθρώπους με τις κατάλληλες ικανότητες, μέσα από μια τεράστια επίσημη δεξαμενή 1.350.181 ατάλαντων!

O κόσμος το ‘χει τούμπανο η αγορά έχει στεγνώσει κοινώς δεν υπάρχει σάλιο. Φαίνεται όμως ότι αυτό ισχύει μόνο για τους μικρούς επιχειρηματίες, αφού οι μεγάλοι θέλουν να προσλάβουν κόσμο αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα!

Αυτό λέει η Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου, η οποία πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Έτσι λοιπόν, το 38% των Ελλήνων εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται στην κάλυψη θέσεων εργασίας… παρ’ όλο που η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τους διευκολύνει, π.χ., καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις και ρίχνοντας στα Τάρταρα τον κατώτατο μισθό.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό -αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο- καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Σε ποιες ειδικότητες παρουσιάζεται η έλλειψη ταλέντου; Στους επαγγελματίες πωλητές, τους τεχνικούς, τους εξειδικευμένους τεχνίτες, τα υψηλόβαθμα στελέχη, τους επόπτες, το προσωπικό για διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη, καθώς και τα λογιστήρια και τα οικονομικά τμήματα.

«Πούλα, πούλα, πούλα!» Η έκθεση δείχνει ότι οι Έλληνες εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για εργαζόμενους που θα παράγουν, αλλά για πωλητές που θα πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες (και συχνά αμειβόμενοι με ποσοστά). Ο καθένας μας έχει τη θλιβερή εμπειρία των «αφανών» εργαζόμενων που μας τηλεφωνούν στο σπίτι για να μας πείσουν να αγοράσουμε ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, ένα πρόγραμμα διακοπών, ασφάλειες ζωής και υγείας, αλλά και τις νέες «υπερτροφές», όπως το ιπποφαές…

Η έρευνα αυτή, που επαναλαμβάνουμε διεξάγεται από τη σκοπιά των εργοδοτών, μοιάζει να επιρρίπτει την ευθύνη για την ανεργία στους ίδιους τους ανέργους, αφού η έλλειψη προσόντων που τους χαρακτηρίζει τους καταδικάζει ταυτόχρονα στην ανεργία!  Η ανεργία των νέων, έχει φτάσει το 59,1% και η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά και στη συνολική ανεργία με συνολικό ποσοστό 27,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Διαβάστε περισσότερα στο thepaper.gr

 

 

Απάντηση