Τι Λένιν, τι Φράνκο….κατά τον Γ. Πρετεντέρη

  Με 382 λέξεις ο Γιάννης Πρετεντέρης, στη στήλη του στο Βήμα της Κυριακής υπερασπίζεται τον κοινό σκοπό των δύο άκρων και χαρακτηρίζει «ανιστόρητη μπαρούφα» κάθε άποψη που αμφισβητεί αυτή τη θεωρία. Έτσι, ο Γ.Π. βάζει στο ίδιο τσουβάλι την Οκτωβριανή Επανάσταση με το πραξικόπημα του Φράνκο σην Ισπανία, εξισώνει τον Λένιν με τον Χίτλερ, τον Σαλαζάρ, ακόμα και με τον Πλαστήρα. Όλα αυτά τα πρόσωπα κατέλυσαν, σύμφωνα με τον Γ.Π., τη δημοκρατία είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά! Αριστερά «καθάρματα κι εγκλήματα» από τη μια, δεξιά «καθάρματα κι εγκλήματα» από την άλλη…

Το καθεστώς που εγκαθίδρυσε αυτό το «κάθαρμα ο Λένιν» ενέπνευσε μερικά από τα πιο φωτεινά μυαλά του 20ού αιώνα, όμως τα καθεστώτα που ιδρύθηκαν από τα άλλα «καθάρματα» εξέθρεψαν δήμιους και γυμνοσάλιαγκες.

Αλήθεια, ποια δημοκρατία κατέλυσαν το 1959 στην Κούβα ο Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα; Πόσο δημοκρατικό ήταν το τσαρικό καθεστώς που στην πτώση του συνέβαλαν αποφασιστικά οι μπολσεβίκοι; Αλήθεια, πόσες δημοκρατίες κατέλυσαν ή στραγγάλισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που φαίνεται να αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας για τον αρθρογράφο; Πόσες δημοκρατίες εξήγαγαν με τις βόμβες και τους πεζοναύτες τους; Νηπιακού τύπου είναι τα επιχειρήματα του κυρίου Πρετεντέρη, αφήνουν άφωνο όποιον έχει στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας και κάποια επαφή με την πραγματικότητα.

Απάντηση