Συνθήματα, υποκρισία και νεογκεμπελισμός

«ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς» και η απάντηση «Στο Βίτσι και στον Γράμμο σάς θάψαμε στην άμμο».

Το πρώτο σύνθημα το καταλαβαίνουμε, ανεξάρτητα από το νόημα που μπορεί να του δώσει ο καθένας. Το ερώτημα είναι πόση άμμο μπορεί κανείς να βρει στο Βίτσι και στο Γράμμο; Και στα δύο βουνά το έδαφος δεν είναι ούτε αμμώδες ούτε αργιλώδες. Εδώ πέφτει χιόνι, δεν σηκώνονται αμμοθύελλες. Άλλη η άμμος της Σαχάρας, άλλη η άμμος στο σκάμμα της παιδικής χαράς… Παλάτια χτίζουμε στην άμμο, όπως λέει το τραγούδι, δεν θάβουμε στην άμμο τον αντίπαλο. Δεν βαριέστε, ψιλά γράμματα. Είναι σαν να γίνεται ένας κρίσιμος ποδοσφαιρικός αγώνας κι εμείς ν’ αναρωτιόμαστε όχι αν είναι δίκαιο το πέναλτι που κέρδισε μια ομάδα, αλλά αν πρέπει να λέμε «πέναλτι» ή «μπέναλτι» ή «μπενάλτι» όπως το ΄λεγαν οι παλιοί.

Πολλές κακίες ειπώθηκαν και γράφτηκαν για τον «αγράμματο» και «ανιστόρητο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διαμαντόπουλο, επειδή από το βήμα της Βουλής είπε «ραντεβού» και όχι «καλή αντάμωση στα γουναράδικα», όπως ήταν η αυθεντική φράση. Ωστόσο, απαρατήρητη πέρασε η βλακώδης χοντράδα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο που αποκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας «κυρία Βεστερβέλε». Ούτε καν το προεδρείο της Βουλής δεν του έκανε παρατήρηση!

Χοντρά ψέματα ειπώθηκαν και γράφτηκαν με αφορμή το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς». Π.χ., ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης λέει στη Βουλή ότι στο κτίριο της ΕΡΤ αναρτήθηκε πανό με που έγραφε «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς»: ας μας δείξουν μια φωτογραφία του πανό!

Δεύτερον, ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο, δέχτηκε επίθεση με μπουκάλια και ότι ακούστηκε το ίδιο σύνθημα. Δεκάδες κινητά με βιντεοκάμερα προσπαθούσαν να απαθανατίσουν τη σκηνή. Ούτε ένα δεν κατέγραψε τη γροθιά, τα μπουκάλια, το σύνθημα; Παρ’ όλα αυτά, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή υιοθετεί, χωρίς καμία σκιά αμφιβολίας, την άποψη του υπουργού: «…άκουσα για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης στο Αττικό Νοσοκομείο. Ως εκ τούτου, αφού συγχαρώ τους πνευματικούς ταγούς του πλήθους που πετούσε μπουκάλια φωνάζοντας ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μελιγαλάς, οφείλω να τους υπενθυμίσω πως αν ελπίζουν να κυβερνήσουν, ή έστω να σταδιοδρομήσουν, έχοντας καλλιεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευγένεια του λαϊκού αισθήματος, μάλλον θα πρέπει να μάθουν πρώτα γραφή και ανάγνωση». («Ο συβαριτισμός της εξαθλίωσης», 20/7).

Και οι δημοσιογράφοι πρέπει να μάθουν ότι προτού αναπαραγάγουν κάτι, θα πρέπει στοιχειωδώς να το διασταυρώνουν, ειδάλλως αναπαράγουν, συντηρούν και εκπροσωπούν τον νεογκεμπελισμό.

Απάντηση