Στην Ελλάδα μάγκες και στη Google μαλάκες οι Γάλλοι

 Google προς γαλλικά ΜΜΕ: «Θα σας εξαφανίσουμε»

 Απειλεί πως θα κλείσει τη «στρόφιγγα» των γαλλικών μέσων αν της επιβληθεί φόρος

H Google είναι ένας τεχνολογικός κολοσσός αλλά διαπραγματεύεται με απείρως πιο επιθετικούς όρους από κάποιους ψοφοδεείς πολιτικούς τις διακρατικές της συμφωνίες. Το μονοπώλιο που έχει δημιουργήσει στις μηχανές αναζήτησης της επιτρέπει να ελέγχει τη ροή της πληροφορίας και της διακίνησης της στο διαδίκτυο. H Google και το facebook είναι σήμερα οι δύο μεγάλες αμφίπλευρες «μαύρες τρύπες» στο διαδίκτυο και όλες σχεδόν  οι πληροφορίες, οι σύνδεσμοι και το υλικό διοχετεύεται και διαχέεται μέσα από αυτές τις δύο υπερ-πύλες.

Όπως η Gazprom απειλεί ολόκληρες χώρες ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου καταδικάζοντας τες στο πολικό ψύχος, έτσι και η Google απειλεί τη γαλλική κυβέρνηση πως αν της επιβληθεί φόρος για αναδημοσίευση σύνοψης των ειδήσεων, δεν θα συμπεριλαμβάνει τις γαλλικές ιστοσελίδες στις αναζητήσεις…

Τον φόρο στηρίζουν τόσο η γαλλική Ένωση Συντακτών Ημερήσιου Τύπου (SPQN) όσο και η υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί. Η λογική είναι ότι η google βγάζει εκατομμύρια από τις διαφημίσεις που βάζει στις περιλήψεις των ειδήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις ο αναγνώστης αρκείται στη σύντομη σύνοψη της είδηση μέσω της google και δεν κάνει καν τον κόπο να κάνει κλικ στο σύνδεσμο για «να διαβάσει περισσότερα» με αποτέλεσμα οι γαλλικές ενημερωτικές  ιστοσελίδες να χάνουν πολλά χρήματα και αναγνώστες.

Η Google σαν κυβερνο-νονός έκοψε αμέσως τον βήχα στη γαλλική κυβέρνηση απειλώντας ανοιχτά πως θα αποσύρει τα γαλλικά Μέσα από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Αυτή η κίνηση θα προκαλέσει οδυνηρές απώλειες και για την google καθώς οι Γάλλοι θα στραφούν προς εγχώριες μηχανές αναζήτησης για αυτό το σκοπό οπότε αρκετοί μιλάνε για παραλλαγή του παιχνιδιού “chicken” όπου δύο αυτοκίνητα κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης και χαμένος είναι όποιος στρίψει πρώτος.

 

Μιλώντας στη Monde η υπουργός πολιτισμού Φιλιπετί δήλωσε έκπληκτη από το περιεχόμενο του e-mail και τον τόνο των απειλών που χρησιμοποίησε η αμερικανική εταιρεία. «Δεν γίνεται έτσι διάλογος», υπογράμμισε και πως αν πραγματοποιηθεί η απειλή πολλά μέσα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο (ειδικά όταν κύρια πηγή εσόδων τους είναι οι διαφημίσεις που παίρνουν από την google).    Είναι κωμικό κυβερνήσεις να βρίσκονται στο έλεος ανώνυμων εταιρειών και την ίδια ώρα που απειλούν λαούς όπως τον ελληνικό με κοινωνικό ολοκαύτωμα να στέκονται σούζα και να υποχωρούν σαν τραπουλόχαρτα μπροστά στην δύναμη των πολυεθνικών κολοσσών.

Απάντηση