Καληνύχτα isohunt. Λουκέτο στη δεύτερη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων (torrent)

  Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους υποστηρικτές της ελεύθερης διακίνησης αρχείων και τη διαδικτυακή κοινότητα συνιστά το κλείσιμο της δημοφιλούς ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων (bitTorrent)  isohunt.com.   Σε μια δακρύβρεχτη ανοιχτή επιστολή ο Γκάρι Φανγκ,  ιδρυτής της μακρόβιας -για τα διαδικτυακά δεδομένα- ιστοσελίδας (10,5 χρόνια λειτουργίας) ανακοινώνει το τέλος της διαδρομής της γράφοντας«είναι δύσκολο να αποχαιρετάς το μωρό σου, αλλά εγώ εκπλήρωσα το ρόλο μου και παρέμεινα πιστός στις αρχές μου».

 Οι ιδιοκτήτες του isohunt προχώρησαν σε συμβιβασμό με τον παγκόσμιο χωροφύλακα πνευματικών δικαιωμάτων την MPAA, μετά τη δικαστική ήττα που υπέστησαν τον Μάρτιο.   Ο ιδιοκτήτης ήρθε σε συμφωνία με την MPAA να κλείσει το isohunt και τρεις μικρότερες ιστοσελίδες που διαχειριζόταν με αντάλλαγμα την παύση της ποινικής του δίωξης. Ακόμα συμφώνησε να πληρώσει 110 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη στις πολυεθνικές εταιρείες.  Το ποσό των 110 εκατομμυρίων είναι αστείο για μια τεράστιο βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων αλλά πολύ μεγάλο για τον ιδιοκτήτη μιας «πειρατικής ιστοσελίδας».  H MPPA γνωρίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει αυτό το ποσό. Ουσιαστικά το ποσό της αποζημίωσης θα χρεωθεί στην ανώνυμη εταιρεία που διαχειρίζεται το isohunt και η οποία στη συνέχεια θα κηρύξει χρεοκοπία και αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της. Ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει τη βιομηχανία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ότι η συμφωνία δημιουργεί ένα άτυπο δεδικασμένο και τρομοκρατεί τις άλλες πειρατικές ιστοσελίδες, ότι αν δεν κατεβάσουν και αυτές ρολά θα έχουν την ίδια -ή ακόμα χειρότερη- μοίρα.

Από τη σκοπιά της MPAA αν το piratebay είναι το…Ιράν των πειρατικών ιστοσελίδων, το isohunt.com ήταν η Συρία.  Βάζοντας χέρι στο δεύτερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κύριο στόχο που είναι η σουηδική ιστοσελίδα. Οι Σουηδοί «πειρατές» ωστόσο (που δεν ταυτίζονται απόλυτα με το αντίστοιχο φιλελεύθερο κόμμα) έχουν αποδείξει ότι προτιμούν να πάνε φυλακή παρά να έρθουν σε συμφωνία με τις πολυεθνικές. Το piratebay επιβίωσε τόσα χρόνια κυρίως χάρη στην ενεργή υποστήριξη της πλειονότητας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, στο πολιτικό κίνημα που αναπτύχθηκε και κατά δεύτερο λόγο στην ανοχή που επέδειξαν μεγάλα στούντιο που θεωρούν ότι με αυτό το ανορθόδοξο “freemium” μοντέλο διευρύνεται η αγοραστική πίτα. Το συνδρομητικό κανάλι Netflix πρόσφατα αποκάλυψε ότι αποφασίζει για τις μελλοντικές της κινήσεις με κύριο κριτήριο τα παράνομα «κατεβάσματα αρχείων» (downloads) στο ίντερνετ.

Ακόμα ο δημιουργός της πιο «critically aclaimed» σειράς Breaking Bad παραδέχτηκε ότι χωρίς την πειρατεία η πολυβραβευμένη δημιουργία δεν θα είχε καταφέρει να περάσει σε ένα ευρύτερο κοινό.

 

Απάντηση