Γλέζος προς Παπούλια: Η Ελλάδα όμηρος της Γερμανίας

Συνάντηση υψηλού συμβολισμού επιχείρησε ανήμερα της επίσκεψης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Κάρολο Παπούλια συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζο για να θέσει υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας εκ νέου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια, ο Γλέζος ήταν πολύ παραστατικός, θυμίζοντας ένα άγνωστο εν πολλοίς περιστατικό της κατοχής και παραλληλίζοντάς το με τη σημερινή συγκυρία:

«Εκείνο που εγώ θυμάμαι είναι ότι τις πρώτες μέρες της κατοχής έπρεπε η γερμανική Βέρμαχτ να κάνει την παρέλασή της στην Αθήνα. Συνέλαβε τότε ομήρους. Δεν είναι γνωστό αυτό, αλλά συνέλαβε ομήρους μην τυχόν συμβεί κάτι κατά την παρέλαση. Τώρα ήρθε ο Σόϊμπλε και όλη η Ελλάδα είναι όμηρος, όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι. Το ερώτημα που γεννιέται σε μένα είναι: ποιος έχει φτάσει την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό να είναι όμηρος της Γερμανίας;»

Ο Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας στο αίτημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είπε: «Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι θα γνωρίζετε ότι είμαι ο πρώτος Υπουργός των Εξωτερικών που το 1995, τον Νοέμβριο, έθεσα με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση το  θέμα αυτό: και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο.  Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση.  Ο κ.Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης.  Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».

Στο τέλος της συνάντησης, ο Μανώλης Γλέζος ανέλυσε: «Η κρισιμότητα των στιγμών και ο συμβολισμός της παρουσίας μας σήμερα έπρεπε και πρέπει απ΄ όλα τα ΜΜΕ να προβληθεί όσο μπορεί περισσότερο. Γιατί; Γιατί υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να ξεχρεώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα. Και, πέρα από τα γεγονότα τα οποία τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι και ως αετόπουλο συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τιμήσει με την παρουσία του τα συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, απλώς του υπενθύμισα ορισμένα γεγονότα, όπως ότι η Γερμανία, εάν σήμερα έχει ένα καθεστώς δημοκρατίας, αυτό που θέλει, αλλά δεν είναι κάτω από ναζιστικό καθεστώς, οφείλεται στην πάλη του ελληνικού λαού, ο οποίος με το έπος του ΄40-΄41 κατέρριψε τον μύθο του αήττητου του άξονα, ο οποίος με τη μάχη στα Μακεδονοθρακικά σύνορα και με τη μάχη της Κρήτης ανέτρεψε όλα τα σχέδια του Χίτλερ και με την καθήλωση 12 επίλεκτων γερμανικών μεραρχιών συνέβαλε ο ελληνικός λαός στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, στην ήττα του ναζισμού.

Έχει, λοιπόν, ηθική υποχρέωση, πάνω απ΄ όλα η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και ακόμα επιπλέον, δεν επιτρέπεται να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα. Γιατί το κάνει; Δεν έχει δικαίωμα, ενώ έχει εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο στην Πολωνία και στη Γιουγκοσλαβία, να μην εξοφλεί το αναγκαστικό της δάνειο προς την Ελλάδα.

Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε., αγαπητοί συνάδελφοι, αν όλοι εσείς συμβάλετε, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, πολιτικών, συμφεροντολογικών ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να έχει το κάθε ξεχωριστό μέσο ενημέρωσης, αν συμβάλετε όλοι, γιατί το θέμα είναι πανεθνικό, προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ταξίδι του Σόιμπλε δίνει μια ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Απάντηση