Το «μαντρί» του ΣΥΡΙΖΑ και ο «εξωκυκλικός» Γλέζος

Άστραψε και βρόντηξε για μια ακόμη φορά ο Μανώλη Γλέζος, αυτή τη φορά με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφιστεί η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που περιέχει το άρθρο – «τρομονόμο» 187-Α ΠΚ.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς αποτέλεσε, μαζί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία επέλεξε να «ψηφίσει» παρών παρεκκλίνοντας από την κομματική γραμμή, «παραφωνία» στην ΚΟ η οποία υπερψήφισε την τροπολογία, ακόμη και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, οι οποίοι αν και διαφώνησαν εντούτοις πειθάρχησαν προκειμένου να μη ζημιωθεί το κόμμα.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν απών από την ψηφοφορία και περίπου ένα 24ωρο μετά ανήρτησε δήλωσή του στην ιστοσελίδα των Ενεργών Πολιτών, με την οποία επιτίθεται στην Κουμουνδούρου για τους συνολικούς χειρισμούς της στο θέμα της τροπολογίας.

Επίσης καταφέρεται κατά «κύκλων» του κόμματος που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τη στάση του, εξ ου και ο τίτλος της δήλωσής του: «Εξωκυκλική δήλωση του Μανώλη Γλέζου».

«Στη δική μας Αριστερά, δεν υπήρχε μαντρί» επισημαίνει αλλά «σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό. Είτε αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια, είτε το πως θα ψηφίζουμε»!

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος» είχε πεί ο Ε.Αβέρωφ πριν μερικές δεκαετίες, και η φράση του έμεινε στην ιστορία.

Τη φράση αυτή η αριστερά την κούναγε σαν μαντηλάκι μπροστά στους βουλευτές της εκάστοτε πλειοψηφίας. Πλειοψηφίας που ήθελε τους βουλευτές, άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία.

‘Εχοντας στο μυαλό τους αυτή τη φράση, βουλευτές ψήφιζαν μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, τσαλάκωναν τις ιδέες τους τις συνειδήσεις τους, την ελευθερία στην άποψη. Με βάση αυτή την αρχή οι βουλευτές έγιναν κουκιά, «ακόλουθοι», συνυπεύθυνοι του όποιου ηγέτη του δικομματισμού των αρχηγικών κομμάτων.

Σε μερικά πάλι μαντριά της αριστεράς, οι πόρτες ήσαν ανοιχτές, αλλά κανένας δεν είχε στο μυαλό του σκέψη για να βγει από το μαντρί.

Στη «δική μας Αριστερά» δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε «εμάς» και όλους τους άλλους.

Αυτό το έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει.

Όμως σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό.

Είτε αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια, είτε το πως θα ψηφίζουμε!

Για να κάνουμε την αντιγραφή πλήρη, φτιάξαμε και τους «κύκλους».

Κύκλους που «διαρρέουν»! Πού έμαθαν αυτοί οι κύκλοι ότι δεν εξήγησα την στάση μου;

Κύκλοι σύντροφοι; Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε; ή έτσι μαθαίνουμε να αντιγράφουμε; Και τότε σε τι ακριβώς διαφέρουμε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάραξε τα νερά από την στιγμή της γέννησής του, φέρνοντας μια νέα πρωτόγνωρη αντίληψη για το πως πρέπει να προσεγγίζει η Αρίστερά και ο πολίτης την πολιτική.

Αυτή η αντίληψη έδωσε ελπίδα σε πολίτες που πριν λίγα χρόνια δεν σκεφτόντουσαν ποτέ ότι θα στηρίξουν τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά τους διαψεύδουμε..

Απάντηση