Οι τρεις λόγοι που το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής ξεκίνησε τον Νοέμβριο

Πως και γιατί ο Κοντονής παίζει μπάλα με τους «επενδυτές» της Β΄ Εθνικής

Του Νίκου Μάλλιαρη (παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, ιδρυτικού μέλους του ΠΣΑΠ)

Με καθυστέρηση εβδομήντα ημερών ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.

Πορκουά – που λένε και οι Γάλλοι; Ποιοι λόγοι ανέβαλαν επί μακρόν τη σέντρα σε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο εκπροσωπούνται δεκαέξι ελληνικές μεγαλουπόλεις; Η απάντηση είναι για πρωτοετείς στο σχολείο που λέγεται ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Πρώτον, γιατί δεν υπήρχε φράγκο στο ταμείο και χωρίς προγραμματισμένα έσοδα, μόνο οι ανύποπτοι ή οι επαγγελματίες αεριτζήδες θα τολμούσαν να βάλλουν το κεφάλι τους στη λαιμητόμο της εφορίας.

Δεύτερον, επειδή στις 26 Οκτωβρίου επρόκειτο να διεξαχθούν οι εκλογές της ΕΠΟ και μέχρι να αναλάβουν οι «αδιάφθοροι» της FIFA να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία, βγήκαν χατζάρια στη μάχη της «Θεμιστοκλέους» για τις 3 ψήφους που θα έριχνε η Football League στην κάλπη.

Τρίτον, διότι η διορισμένη και «ελεγχόμενη» από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), μέχρι τις 27 Οκτωβρίου (την επομένη των προγραμματισμένων εκλογών της ΕΠΟ) δεν είχε εκδώσει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα σε δεκατρείς από τις δεκαοχτώ ομάδες που το συγκροτούν.

Ειδικότερα:

Στο ταμείο της Football League δεν υπάρχει ούτε σάλιο. Οι υπάλληλοι είναι δύο μήνες απλήρωτοι. Τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί. Ο ΟΤΕTV που πέρυσι έδωσε 2,8 εκ. ευρώ πήρε τις κάμερές του και έφυγε, η NOVA επισήμως δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια σφυρίζουν αδιάφορα. Το δεύτερο στην τάξη ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, δυσκολεύεται ακόμη και να βρει χορηγία μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ο ΟΠΑΠ που πέρυσι πρόσφερε 2,3 εκατ. ευρώ, επί του παρόντος κωφεύει.

Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, ποιος θα ήθελε να επενδύσει χρήματα συνδέοντας το όνομά του με ένα «διαφθαρμένο» πρωτάθλημα, όπως πολλάκις το έχει χαρακτηρίσει τους τελευταίους 15 μήνες η αθλητική ηγεσία της χώρας.

Παρότι ο Νοέμβριος βρήκε τη Football League άφραγκη, η νέα ηγεσία της – όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την «εκπαραθύρωση» του μέχρι πρότινος προέδρου της, πιστεύει ότι θα βρεθούν χρήματα για να μην διακοπεί το πρωτάθλημα. Που στηρίζει τις ελπίδες της; Στο δίδυμο Κοντονή – Μελισσανίδη το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις.

Ο Κοντονής «διατάζοντας» την ΕΡΤ να υπογράψει τηλεοπτικό συμβόλαιο και ο Μελισσανίδης παρεμβαίνοντας στον ΟΠΑΠ για την υπογραφή χορηγικής συμφωνίας. Κι επειδή οι παράγοντες της Β΄ Εθνικής δεν είναι αχάριστοι, εξυπακούεται ότι η Football League θα δεσμευτεί ότι, όταν και όποτε ο Κύπριος Κωστάκης Κουτσοκούμνης και ο μέχρι πριν λίγες μέρες διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ και νυν γενικός γραμματέας της ΕΠΟ Αλέξης Δέδες, οδηγήσουν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε εκλογές, θα ψηφίσουν με χέρια και με πόδια την παράταξη που θα υποστηρίξουν οι κκ. Κοντονής και Μελισσανίδης.

Ο αθλητικός νόμος ορίζει ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εκδίδει πιστοποιητικά συμμετοχής των ομάδων στο πρωτάθλημα «πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου». Επισήμως η αγωνιστική περίοδος ξεκινάει την 1η Ιουλίου εκάστου έτους, όταν αρχίζουν οι μεταγραφές και οι ΠΑΕ χτίζουν δια συμβολαίων την ομάδα του αύριο.

Η επιτροπή του κ. Κοντονή από την 1η Ιουλίου έως την 20η Οκτωβρίου που συνεδρίασε για τελευταία φορά πριν τις εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στην ΕΠΟ, εξέδωσε πιστοποιητικό σε 5 ΠΑΕ. Εν ολίγοις χρειάστηκε 112 μέρες για να ανάψει πράσινο φως σε 5 ομάδες.

Στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου, δηλαδή, μία μέρα μετά τις προγραμματισμένες εκλογές της ΕΠΟ που ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή, αδειοδότησε τις υπόλοιπες 13 ομάδες. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έπαιξε «μπάλα» και ο Κοντονής στις εσωκομματικές διεργασίες της Football League για την ανάδειξη των τριών εκλεκτόρων της στις εκλογές της ΕΠΟ.

Δεν το χωράει το κεφάλι μου, ότι η αριστερά σέρνεται πίσω από βρώμικες θνησιγενείς καταστάσεις, αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να θέσει προς συζήτηση στην ελληνική κοινωνία ένα δικό της πρόγραμμα για το ποδόσφαιρο, καθαρό, ανιδιοτελές, αναπτυξιακό, μη παρασιτικό και υπεράνω όλων εκείνων των προσώπων, ανεξαρτήτως χρώματος, που εμφανίζονται ως δήθεν σωτήρες και εξυγιαντές του αθλήματος.

Παρά ταύτα, οφείλω να βγάλω το καπέλο στον υφυπουργό Αθλητισμού του κ. Τσίπρα.

Μέσα στη βρωμιά και τη δυσοσμία του χώρου, κατάφερε να ξεχωρίσει τους «καθαρούς», να τους υποστηρίξει και να τους κάνει συνομιλητές και φίλους του. Και όλα αυτά ενώ έχει κάνει πέρα κάθε αθλητική φωνή που έχει προέλευση τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τι δεν θα έδινα για να μάθαινα τί είπε ο κ. Κοντονής με τον τελευταίο πρόεδρο της Football League κ. Σφακιανάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους αλλά και με τον τωρινό Α΄ αντιπρόεδρο κ. Λεουτσάκο του Αχαρναϊκού, τον οποίο υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του.

Καλά ξεμπερδέματα στον υπουργό Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή με τους νέους πίνακες διαιτητών που θα καταρτίσουν οι κκ. Κουτσοκούμνης, Δέδες, Φιλιππουσης δεν θα σταματήσουν τα διαιτητικά λάθη ή και οι διαιτητικές «σφαγές», θέλω να ελπίζω (για το καλό της αριστεράς ώστε αυτή να μηντραυματιστεί ανεπανόρθωτα), η ποδοσφαιρική κοινωνία να μην τον συνδέσει με καμία παράγκα και του χρεώσει όλα τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου. Χθεσινά, σημερινά και αυριανά.

Όσο για το πρωτάθλημα της Football League, με τη σημερινή οικονομική του κατάντια, πάω Στοίχημα ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί αρτιμελές. Εκτός αν βρει έσοδα από αδήλωτες πηγές.

Απάντηση