Γυάλινη δημοκρατία πάλι μας τάζουν
Με γιγάντιο μάτι που ξεπροβάλλει μέσα από τη γη μοιάζει το νέο γυάλινο κοινοβούλιο της Γεωργίας, ένας θόλος από γυαλί που επιτρέπει τη θέαση στο εσωτερικό του. Σύμβολο της διαφάνειας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά και σύμβολο της ρήξης με την αρχιτεκτονική της σοβιετικής περιόδου και το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας.
Το νέο κτίριο, ύψους 40 μ., ανεγέρθηκε στο Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας, που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τιφλίδα και θα εγκαινιαστεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Ανδρέας Στ. Ψυχάρης της ΝΔ, που πριν τις εκλογές υποστήριζε τη μεταφορά της Βουλής εκτός κέντρου, ώστε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, πρέπει να νιώθει δικαιωμένος. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να μεταφέρεται η ελληνική Βουλή σε μια πλαγιά, αν όχι στην κορυφή, του Ολύμπου, ώστε τα μέλη της να νιώθουν μικροί θεοί.
Αρκετοί Γεωργιανοί δεν συμμερίζονται τα μεγαλεπήβολα αρχιτεκτονικά και χωροταξικά οράματα του προέδρου τους Μιχαήλ Σαακασβίλι. Τώρα η πρόσβαση στη Βουλή θα είναι πολύ δύσκολη, το ίδιο και η λογοδοσία των βουλευτών, υποστηρίζουν. Η παλιά Βουλή (που τουλάχιστον στις φωτογραφίες δεν φαίνεται τερατούργημα) βρίσκεται σε μια κεντρική λεωφόρο της Τιφλίδας και ήταν ο παραδοσιακός τόπος των λαϊκών συγκεντρώσεων. Δεν ξέρουμε αν κι εκεί ακούστηκε το γνωστό σύνθημα “να καεί, να καεί…”.
“Δεν θέλουμε η αισθητική των παιδιών μας να στιγματιστεί από την κομμουνιστική αρχιτεκτονική. Θέλουμε όμορφα κτίρια και θέλουμε η επόμενη γενιά να αποκτήσει καλό γούστο, ώστε να ζήσει με καλύτερο και πιο αξιοπρεπή τρόπο”, δήλωσε ο Σαακασβίλι στους Γεωργιανούς βουλευτές.
Πολλά είναι τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο για το νέο αυτό κτίριο, όμως πουθενά δεν επισημαίνεται το τεράστιο ενεργειακό κόστος για τη θέρμανση και την ψύξη του, καθώς το κλίμα στην πόλη είναι υγρό και υποτροπικό, με καυτά καλοκαίρια και παγερούς χειμώνες. Τεράστιο ήταν και το κόστος της ανέγερσής του, σε μια χώρα όπου η ανεπίσημη ανεργία υπολογίζεται γύρω στο 30% και ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι επιβιώνουν με επιδόματα πρόνοιας… για να μην πούμε για τους εκατοντάδες χιλιάδες Γεωργιανούς και Γεωργιανές που δουλεύουν ως υπηρετικό προσωπικό στην Ελλάδα και άλλες χώρες.
“Ανάπηρη ελευθερία πάλι σου τάζουν”, έλεγε ο Μιχάλης Κατσαρός. Γυάλινο Κοινοβούλιο, γυάλινη δημοκρατία κάποιοι τάζουν σήμερα.