Ελλάς, τα λείψανά σου!

Εκτός από το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, υπάρχουν και τα λείψανα της ελληνικής βιομηχανίας. Μια συλλογή από φωτογραφίες με ελληνικά εργοστάσια-φαντάσματα δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα Guardian, προκαλώντας εκατοντάδες σχόλια από όλο τον κόσμο. Θα λέγαμε ότι τα σχόλια έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις ίδιες τις φωτογραφίες μια που το θέαμα των κλειστών εργοστασίων μάς είναι εδώ και πολλά χρόνια γνώριμο.

b96ec382-9764-4b51-8777-2fc1ca4d3649-1020x672

Οι φωτογραφίες είναι από όλη την Ελλάδα: Ελευσίνα, Λάρισα,
Θήβα, Θεσσαλονίκη, Θράκη. Τις τράβηξε ο γνωστός και βραβευμένος φωτογράφος του Ρόιτερς Γιάννης Μπεχράκης. Κάποιες είναι πολύ δυνατές: π.χ., μια φωτογραφία από μια κλωστοϋφαντουργία στη Λάρισα όπου στο πάτωμα είναι αφημένοι σωροί από νήματα που θυμίζουν πτώματα σε πλαστικές σακούλες. (βλέπε εικόνα).

 

 

Τα εργοστάσια που απεικονίζονται έβαλαν λουκέτο σε διάφορες χρονικές στιγμές: από τη δεκαετία του ’80 μέχρι το 2012. Ωστόσο, πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη για την παρακμή είναι η Αριστερά που κυβερνούσε την Ελλάδα από… καταβολής κόσμου! Άλλοι γράφουν για τα υπερβολικά πολλά δικαιώματα που είχαν οι τεμπέληδες Έλληνες: δύο ώρες καθημερινά διάλειμμα για κολατσιό και 8 εβδομάδες πληρωμένες διακοπές το χρόνο.

 

1d07e474-3272-4fb2-97a8-f27e78cb1631-1020x674

 

Αρκετοί παρατηρούν ότι τα ελληνικά ερείπια δεν είναι τίποτα μπροστά στα ερειπωμένα εργοστάσια του Ντιτρόιτ (σ’ αυτό δεν έχουν άδικο). Άλλοι λένε ότι στη Βρετανία, τα εργοστάσια που κλείνουν κατεδαφίζονται κι έτσι δεν αντικρίζει κανείς αυτό το θλιβερό θεάμα. Κάποιοι λένε ότι οι φωτογραφίες είναι πειραγμένες, π.χ., ένα γκράφιτι που λέει «Please help» στον τοίχο ενός εργοστασίου προστέθηκε εκ του πονηρού.

Αυτό που λείπει από τα περισσότερα σχόλια είναι ό,τι δεν δείχνουν οι φωτογραφίες, δηλ. τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, το δράμα των ανθρώπων και όχι των κτιρίων.

 

Απάντηση