Γαβαλοχώρι: το χωριό που έκαψε τους 300 της Βουλής

Είδηση έγινε προ διμήνου το Γαβαλοχώρι, ένα μικρό χωριό στην επαρχία Αποκορώνου, 25 χλμ. μακριά από τα Χανιά επειδή «έκαψε» και κρέμασε συμβολικά τους 300 της Βουλής. Εδώ, μετά την Ανάσταση, ακολουθεί η καύση του Ιούδα, ενός ομοιώματος φτιαγμένου από κουρέλια. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, χωρίς αντισημιτική χροιά και, κάθε φορά, ο Ιούδας είναι ένα λαομίσητο πρόσωπο. Κατά καιρούς έχουν χρηματίσει Ιούδες η Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Τζορτζ Μπους, ο Κίσινγκερ, η Μέρκελ, όμως φέτος ο Ιούδας ήταν πολυπρόσωπος: οι 300 της Βουλής.

Άγρια, βάρβαρα, λαϊκίστικα πράγματα, θα μπορούσε να πει κανείς. Ωστόσο, το Γαβαλοχώρι είναι ιδιαίτερα φιλήσυχο και δημοκρατικό, ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα στις δύο πρόσφατες αναμετρήσεις δείχνουν ότι εδώ δεν υπάρχει προτίμηση για τα λεγόμενα «άκρα». Κάθε άλλο: πλουραλισμός να φάνε κι οι κότες! Διαψεύδεται έτσι η προσφιλής σε πολλούς θεωρία ότι οι «μούντζες και οι κρεμάλες» στο Σύνταγμα άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

 

Έτσι, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισαν περίπου 300 (ο πληθυσμός του χωριού είναι 537 άτομα) ως εξής (ο αριθμός σε παρένθεση αντιστοιχεί στις εκλογές της 6ης Μαϊου):

 

ΣΥΡΙΖΑ:                                             46,86% (23,53%)

ΠΑΣΟΚ:                                             15,18% (18,3%)

ΚΚΕ:                                       10,56% (17,32%)

ΝΔ:                                                        8,91% (3,27%)

Ανεξάρτητοι  Έλληνες               7,26% (6,21%)

Δημοκρατική Αριστερά             5,28% (5,23%)

Δημοκρατική Συμμαχία                      —     (8,82%)

ΛΑΟΣ                                                 —     (2,29%)

Χρυσή Αυγή                               1,65% (0,98%)

 

Από 1 έως 4 ψήφους πήραν στις πρώτες εκλογές κόμματα που σχεδόν εξαφανίστηκαν στον δεύτερο γύρο.

 

 

 

 

Απάντηση