Τι δεν είπε ο ΓΑΠ…


Ήταν η τελευταία του δήλωση με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κι όμως ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την ψήφο του στην Νέα Ερυθραία δεν είπε ούτε λέξη για την επόμενη μέρα, τόσο του ίδιου όσο και του ΠΑΣΟΚ. Απέφυγε να δώσει καλή επιτυχία στο διάδοχό του, απέφυγε να εκφράσει τη στήριξή του, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα.

Είναι ένα τακτ του αποχωρούντος προς τιμήν του επόμενου αρχηγού; Όχι βέβαια, τουλάχιστον αν υπολογίσουμε ότι ο ΓΑΠ έχει μια σίγουρη θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος, στο νομό Αχαΐας ή στην Α Αθήνας. Με δεδομένο ότι ως πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ανάγκη από σταυρό, έχει και μια σίγουρη θέση στα έδρανα του κοινοβουλίου. Γι’ αυτό και η δήλωσή του ότι «ως απλός πολίτης θα είμαι κοντά σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή την προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα μας», δεν είναι παρά προσποιητή μετριοφροσύνη ενός ανθρώπου που θα έχει ρόλο αλλά δεν τον αποκαλύπτει.

Ολόκληρη η Δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου μετά την ψηφοφορία του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ:

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, νομίζω όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Πάντα αυτό πίστευα, και πιστεύω. Έχει πόρους, έχει πλούτο, έχει δυνατότητες, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Έχει τη δυνατότητα να είναι μια χαρούμενη κοινωνία και όχι μια κοινωνία με τα προβλήματα και την κατάθλιψη που ζήσαμε και ζούμε αυτή την εποχή.
Αλλά υπήρξε ένα πολιτικό σύστημα, μιντιακό, οικονομικό σύστημα, έλλειψη δικαιοσύνης, που επί πολλά χρόνια σπατάλησε αυτόν τον πλούτο του Ελληνικού λαού, αυτές τις δυνατότητες, με αδιαφάνεια, με λεηλασία πολλές φορές.
Και γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ που ήρθε στην εξουσία, πριν από δύο – δυόμισι χρόνια, είχε ένα τιτάνιο έργο να κάνει. Αναλάβαμε όλοι μαζί, από τα στελέχη μέχρι και τα απλά μέλη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι, ένα τεράστιο βάρος που δεν μας αναλογούσε ιστορικά, αλλά το αναλάβαμε.
Ευθύνες μεγάλες. Πρώτον, να μην βουλιάξει η χώρα και δεύτερον, να αλλάξει η χώρα. Και αυτό κάναμε αυτά τα δύο χρόνια. Δεν βούλιαξε και αλλάζει η Ελλάδα. Αλλάζει προς το καλύτερο.
Και πρέπει το ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσει ως πυλώνας σταθερότητας, από τη μία, κι ως φορέας αλλαγών, από την άλλη. Πιστεύω, ακριβώς, ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή την πορεία έχει πάρει και θα συνεχίσει.
Ελπίζω ότι, η επόμενη ηγεσία, που σήμερα εκλέγεται, θα έχει μπροστά της περισσότερη ξαστεριά, πιο ηλιόλουστες μέρες, παρά τις πολλές δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας.
Προσωπικά πάλεψα σε πόστα εξουσίας αυτά τα χρόνια, είτε κομματικά είτε κυβερνητικά.
Τώρα είναι η ώρα του πολίτη για όλους μας. Η ώρα του πολίτη, να παλέψουμε ο καθένας μας, με τις δικές μας δυνάμεις, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, να την κάνουμε πιο αισιόδοξη, να της δώσουμε προοπτική-που έχει- πιο χαρούμενη. Να φύγουμε από τον συλλογικό κυνισμό και να πάμε στη συλλογική δύναμη που έχει ο Ελληνικός λαός.
Κι εγώ πια ως απλός πολίτης θα είμαι κοντά σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή την προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα μας. Και είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε».

Απάντηση