Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για συμμετοχή στο gamato.info

Όπως διαβάσαμε στη ιστοσελίδα insomnia.gr  (via thestival.gr) το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή €5.000, σε 29χρονο ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2010 με την κατηγορία της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων κατ’ εξακολούθηση μέσω της ιστοσελίδας gamato.info.

Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση του 29χρονου να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και μετέτρεψε το κακούργημα της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων κατ’ εξακολούθηση σε πλημμέλημα επειδή δέχτηκε ότι ο συγκεκριμένος χρήστης τελούσε χρέη παρόχου (provider) και ότι δεν ήταν ο διαχειριστής της ιστοσελίδας.

Τον Φεβρουάριο του 2010  ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη προκάλεσε η παράνομη σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ έξι ατόμων που συμμετείχαν σε ιστοσελίδα που διευκολύνει την ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου. Το gamato.info υπήρξε  η μεγαλύτερη ηλεκτρονική κοινότητα ανταλλαγής αρχείων στην Ελλάδα,στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 850.000 καταγεγραμμένοι χρήστες.  Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τότε προχώρησε στη μεγαλύτερη συντονισμένη επιχείρηση της σύντομης ιστορίας της συλλαμβάνοντας έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ενεργούς χρήστες της ιστοσελίδας και σχηματίζοντας δικογραφίες συνολικά για 11 ανθρώπους.  Η επιχείρηση προέκυψε αμέσως μετά την υποβολή μηνύσεως εκ μέρους της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ) κατά των διαχειριστών της ιστοσελίδας, με τον ισχυρισμό ότι οι διαχειριστές του ανέβαζαν και διένειμαν άνευ αδείας και παρανόμως ψηφιακό υλικό, όπως προγράμματα λογισμικού, τραγούδια, παιχνίδια και ταινίες. Δικηγόροι της επιχειρηματικής κλίκας της ΕΠΟΕ ισχυρίζονται ότι η πρόχειρη αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα μέλη της από τη δραστηριότητα του gamato.info προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.  Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εδώ και καιρό λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις σαν παραμάγαζο και εκτελεστική θυγατρική των πολυεθνικών εταιρειών.

Η συγκεκριμένη εταιρία ενεργεί για λογαριασμό των εταιριών-μελών της που στην Ελλάδα είναι οι: Audiovisual, Videosonic, Village Roadshow, Προοπτική, Odeon, Σπέντζος βιντεοτηλεοπτική, Camelot Media, Alpha, Alter, Mega, I.M Τριανταφύλλης, Σόνυ Ελλάς και η Hollywood cine video tv.   Η ίδια σύμπραξη σύμφωνα με καταγγελίες έχει παρενοχλήσει και απειλήσει –κάτι παράνομο-  χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι απλά μετέφραζαν και υποτίτλιζαν και διέθεταν δωρεάν υπότιτλους ξένων τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό ακόμα και μετά από μηνύσεις των εταιριών οι ανάλογες ιστοσελίδες συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι δικαστικές αποφάσεις ήταν αθωωτικές ή επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός. Στο επίπεδο της Ε.Ε δεν υπάρχουν καν ακόμη οδηγίες και κατευθύνσεις και οδηγίες που να επιτρέπει συλλήψεις τέτοιου είδους.   »

Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση αποτελεί παραβίαση της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε ότι οι συλλήψεις μόνο για πνευματικά δικαιώματα έρχονται σε αντίθεση με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Απάντηση