‘Αλκης Γαλδαδάς: όταν ακούς για Ε.Δ.Ε., μόνο γελάς

«Μην τα βάζετε με την Αστυνομία, είναι μεγάλη «οικογένεια» και θα τη φάτε από πίσω», έλεγε χθες το απόγευμα δημοφιλής παραγωγός, μια από τις πιο γνωστές φωνές του ραδιοφώνου, στην με αθλητικό περιεχόμενο εκπομπή του. Και πώς έφθασε να γίνεται μια τέτοια αναφορά στην Αστυνομία μέσα από εκπομπή με θέμα το ποδόσφαιρο; Μα γιατί οι ακροατές, ξέχασαν για λίγο τη μπάλα επηρεασμένοι από τα καινούρια κατορθώματα κάποιων αστυνομικών τις τελευταίες ημέρες. Τον ξυλοδαρμό ενός νεαρού στην Κρήτη με αποτέλεσμα να του προκληθεί τόσο σοβαρή βλάβη στο πάγκρεας ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί το περιστατικό στην Κρήτη και να μεταφερθεί στην Αθήνα επειγόντως με ειδική πτήση. Και το τόσο σφοδρό χτύπημα σε φωτογράφο στην Πλατεία Συντάγματος ώστε να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

Στην Κρήτη μια ομάδα νεαρών επειδή δεν σταμάτησε σε κάποιο έλεγχο της Αστυνομίας προσήχθη στο Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και εκεί, κάποιοι αστυνομικοί φόρεσαν κουκούλες και περιποιήθηκαν τους άτακτους «για να μην το ξανακάνουν». Λένε ότι βρήκαν και ένα μαχαίρι σε έναν της παρέας, για να τα λέμε όλα, ενώ ο πιο βαριά χτυπημένος, είναι σήμερα στο Τζάνειο Νοσοκομείο έχοντας υποστεί αυτή την τόσο αβρή διαδικασία παραδειγματισμού που έπρεπε να περιλαμβάνει χτυπήματα σε σπλήνα, πνεύμονες και πάγκρεας γιατί οι νόμοι μάλλον δε τους φαίνονται αρκετά αυστηροί. Άκουσα και κάποιον που ήξερε το θέμα να κάνει λόγο για «βεντέτα» που έχει ανοίξει ανάμεσα σε κάποιους της Αστυνομίας και νεαρούς της περιοχής. Στο άλλο περιστατικό ο φωτογράφος χτυπήθηκε στο Σύνταγμα από Αστυνομικό που χρησιμοποίησε μάλιστα τη χειρολαβή του υπηρεσιακού του ξύλινου ραβδιού, για να είναι το χτύπημα πιο βίαιο και να προξενήσει μεγαλύτερη βλάβη.

Αυτοί που είναι στα Μ.Α.Τ. και στις ειδικές μονάδες ΔΙΑΣ, ΟΕΑ, ΤΑΕ με έχουν καταπλήξει. Με το πόσο μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό έχουν σταθεί σε όλη τη διάρκεια αυτού του δράματος που περνούν οι Έλληνες από τον καιρό της εισβολής του Δ.Ν.Τ. και των άλλων ξένων δανειστών στη χώρα. Λες και τους έφεραν από άλλον πλανήτη, τους πληρώνουν σε άλλο νόμισμα, τρώνε άλλο φαγητό και δεν καταλαβαίνουν καν τι φωνάζουν στους δρόμους οι άνθρωποι αυτής της χώρας. Συμπεριφέρονται σαν τα εκπαιδευμένα σκυλιά που αναγνωρίζουν ένα μόνον αφεντικό και το υπακούουν τυφλά.

Θα ήθελα να σταθώ και στο θέμα της «βεντέτας» που έθιξε ο ανταποκριτής από την Κρήτη. Αυτοί λοιπόν οι Αστυνομικοί τελικά έχουν ανοίξει βεντέτα με τους νεαρούς εκεί στην Κρήτη; Αλλά και με τους δημοσιογράφους και του φωτογράφους παντού στη χώρα, με τους «πολύ αριστερούς», με τους «αναρχικούς», με τους ταραξίες στα γήπεδα, με τους μετανάστες, με τους κατοίκους διαφόρων περιοχών, με τους συνταξιούχους, με τους Ρομά, με τους φοιτητές;… Τελικά υπάρχει κάποια μερίδα του πληθυσμού της Ελλάδας που δεν έχουν μαζί της ανοίξει λογαριασμούς, άνθρωποι επιφορτισμένοι μόνο με το να φροντίζουν ψύχραιμα για την εφαρμογή του νόμου; Ναι υπάρχει και δεν είναι δύσκολο να πάει το μυαλό του καθενός. Έχουμε δει οι περισσότεροι  με πόση άνεση οι τύποι της Χρυσής Αυγής τρέχουν και χώνονται πίσω από τους ματατζήδες όταν υπάρχει κάποιο ζόρι. Σχέσεις στοργής που γίνονται πιο σαφείς και από το ότι δεν έχω δει έστω μια φορά κάποιο δημοσίευμα να αναφέρει ότι με τη γνωστή παλικαρίσια τακτική τους «πολλοί την πέφτουμε σε έναν ή έστω κάποιους λίγους», να έχουν χτυπήσει και ματώσει έναν, έστω, ακροδεξιό. Προφανώς δεν πάει το χέρι τους να κάνουν κάτι τέτοιο. Ενώ στους άλλους…

Από το Χρυσοχοΐδη, με το τόσο σιχαμένο πολιτικό παρελθόν, όταν ακούς για Ε.Δ.Ε., μόνο γελάς. Από τον πολιτικάντη Παπαδήμο επίσης, όπως έχουμε αναλύσει άλλη φορά, δεν περιμένεις να τραβήξει τα αφτιά των Κοκαλάκηδων, που κάνουν το μαύρο των αστυνομικών χτυπημάτων απλή εξακρίβωση στοιχείων. Περιμένω όμως να δω μήπως κάποιο κόμμα θα έχει επιτέλους το θάρρος να βγει και να πει ότι αν θα περνάει από το χέρι του, την επόμενη των εκλογών, θα διαλύσει  τις ειδικές μονάδες και θα στείλει σπίτι τους ή στον πλανήτη τους όλα αυτά τα άρρωστα πλάσματα, που εντάχθηκαν στην Αστυνομία για να πληρώνονται, να δέρνουν και να βρίσκουν τρόπους μάλιστα αυτό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο οδυνηρό για τα θύματά τους.

Προς το παρόν βέβαια είμαστε εμείς κι αυτοί, απέναντι ο ένας στον άλλον. Αυτοί μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ζώα. Και εδώ θα ήθελα οι διάφοροι «Μπαρμπα-Θωμάδες», που κατά καιρούς μου στέλνουν από συμβουλές μέχρι και επιπλήξεις για το πώς αντιμετωπίζω τους Αστυνομικούς, να μου έλεγαν κάτι για τα τελευταία χρόνια. Βλέπουν τη συμπεριφορά των Αστυνομικών  των ενταγμένων σε αυτές τις ειδικές μονάδες να γίνεται καλύτερη όσο περνάει ο καιρός; Ή μήπως συμπεριφέρονται όλο και πιο άγρια; Μήπως θυμίζουν πιο πολύ θηρία; Όταν χτυπούν με πυροσβεστήρες ανθρώπους στο κεφάλι, όταν κρατούν κοφτερά μεταλλικά αντικείμενα ανάμεσα στα δάχτυλά τους, όταν χτυπούν με τις χειρολαβές των γκλομπ, όταν ρίχνουν τα χημικά ακριβώς στο πρόσωπο των ανθρώπων; Όταν χύνονται επάνω σου για να σου προκαλέσουν την πιο μεγάλη δυνατή ζημιά.

Μήπως και η δική μας ανοχή είναι καιρός να τελειώνει; Να αρχίσουμε κι εμείς να τους αντιμετωπίζουμε όχι σαν εργαζόμενους, όχι σαν αναγκασμένους να υπακούουν σε εντολές, όχι σαν ανθρώπους αλλά σαν θηρία ή ακόμη χειρότερα, σαν ερπετά…

αναδημοσίευση από το protagon

Απάντηση