Ο Παύλος Φύσσας με τα λόγια των «αδερφών» του

«Αρκετά μίλησαν όλοι οι άσχετοι για τον Παύλο, πρέπει να μιλήσουμε κι εμείς κι ας είμαστε εν βρασμώ»… Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο γνωστός στον κόσμο του χιπ χοπ και του λόου μπαπ ως B. D. Foxmoor, εξήγησε το λόγο μιας παράξενης συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα Τρίτη 24/9/13 στην ΕΣΗΕΑ, το πάνελ της οποίας γέμισε από 11 φιγούρες με καπέλα και δακρυσμένα μάτια. Και προέτρεψε τους δημοσιογράφους: «Μη βάλετε σήμερα τους γνωστούς σας τίτλους, μην πάρετε μια φράση μας. Δεν υπάρχει σήμερα τίτλος, μόνος τίτλος είναι ο Παύλος. Γράψτε όσα ακούσατε εδώ γι’ αυτόν, και μετά κάντε μας κριτική»…

Και πράγματι ακούστηκαν για τον Παύλο πολλά που κανένα κυριακάτικο αφιέρωμα δεν περιέλαβε: «Να πάρουμε τα μαξιλάρια ή τα νεροπίστολα;» ρωτούσε πριν από μια πορεία. Και όταν σημειώνονταν επεισόδια, ο Παύλος πρότεινε για τους αστυνομικούς: «Να τους ρίξουμε σουσάμια από κανέναν κουλουρά για να πέσουν τα περιστέρια πάνω τους!». Είπαν οι κοντινοί του καλλιτέχνες: «Δεν σήκωνε το άδικο, ήταν λεβέντης». «Δεν πέθανε άδικα, πέθανε πολεμώντας το άδικο».

Με τους δικούς του ραπ στίχους «τοποθετήθηκε» ο Δημήτρης Μετζέλος από τα Ημισκούμπρια: «Τέρμα στο σκοτάδι, τέρμα στο ίσως. Ναι στο χαμόγελο για όλα τα παιδιά. Σήμερα σας δίνουν της καρδιάς μας τα κλειδιά. Alltogetherνοσύνη, φτιάχνω νέα λέξη. Και τον Μπαμπινιώτη βλέπω να τα έχει παίξει. Το χιπ χοπ είναι κουλτούρα, είναι ένωση και ρίμα. Είναι κτήμα μας, είναι του δρόμου κτήμα. Είναι εικόνα που περνά σαν αστραπή, κι ίσως κάπου εκεί ψηλά, χαμογελά ο Killah P…».

Δεν έλειψαν και οι πιο πολιτικές τοποθετήσεις. Ο «Μόνιμος Κάτοικος» σημείωσε ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν «θύμα μιας πολιτικής δολοφονίας από τους ναζί της Χρυσής Αυγής. Μη στεκόμαστε απολίτικα γιατί θα συνεχίσουν», προειδοποίησε. «Του χρωστούσα 25 ευρώ», είπε συγκινημένος ο φίλος του Πέτρος. Και συμπλήρωσε: «Του χρωστάω ακόμη κι εγώ να πεθάνω προστατεύοντας παιδιά απ’ τους φασίστες».

Πρώτη φορά γεμίζει σε τέτοιο βαθμό το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Εκτός από την ασφυκτικά (κυριολεκτικά) γεμάτη αίθουσα, φίλοι του χιπ χοπ, καλλιτέχνες ή απλώς ανήσυχα παιδιά που έβλεπαν στο πάνελ τα ινδάλματά τους είχαν γεμίσει το φουαγιέ της αίθουσας του πρώτου ορόφου, τις σκάλες αλλά και το εξωτερικό του κτιρίου. «Ήμασταν σκοτωμένοι μεταξύ μας και ο Παύλος μας ένωσε όλους», όπως ειπώθηκε εισηγητικά. Με άλλα λόγια, ενώπιον μιας δεκάδας δημοσιογράφων δεν δόθηκε σήμερα μια συνέντευξη Τύπου, αλλά έγινε ένα τιμητικό reunion όλων των τάσεων μιας έντονα πολιτικοποιημένης και γι’ αυτό διασπασμένης σκηνής. Ενδεικτική ήταν η συνύπαρξη του βραβευμένου από τον Μάκη Βορίδη Ευθύμη (Ευθύμης και Αρτέμης) που καταγράφεται στην εθνικιστική Δεξιά, (και υπήρχαν σοβαρές και εύλογες αντιρρήσεις για το πόσο δικαιούνται να παρευρίσκονται)των αριστερών (εξωκοινοβουλευτικών αποχρώσεων) Active Member και των μάλλον απολίτικων Ημισκούμπρια. Αυτή η «εθνική χιπ χοπ» έδωσε την υπόσχεση για μια μουσική συνύπαρξη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ενώ όλοι συμμετέχοντες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν αυτό που περιέγραψαν ως δυσκολότερη δουλειά: Να γράψουν ένα κοινό τραγούδι…

Απάντηση