Συναυλία για τη «Στροφή» στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα
Νησίδα δημιουργίας πίσω από τα κάγκελα
της Αφροδίτης Τζιαντζή και του Δημήτρη Αγγελίδη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών το Σάββατο 01/12
“Οταν ήμουνα μικρός μου’χαν πει ενα παραμύθι, μα είχε άσχημο τέλος και αυτό το ξέρω ήδη”. Οι στίχοι των FFC, ενός από τα πρώτα χιπ-χοπ ελληνόφωνα συγκροτήματα, ακούστηκαν στις Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα το περασμένο Σάββατο. Μαζί τους τραγούδια έντεχνα και λαϊκά, που αλλιώς είχαμε συνηθίσει να τ’ακούμε και κυρίως αλλού, με εμβόλιμες απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη που έμπλεκαν με αποσπάσματα ραδιοφωνικων εκπομπών των ομάδων του ΚΕΘΕΑ και έσπαγαν από break-dance χορευτικά. Όλοι χειροκροτήθηκαν θερμά, λίγοι όμως ξεσήκωσαν το κοινό όσο το χιπ-χοπ του Αντώνη, μαθητή της Α΄Λυκείου και το σόλο μπουζούκι του 2Οάχρονου Αλέξη, που ενέπνευσε ένα αυθόρμητο μοναχικό χορό της φυλακής.
Οι οριακά ενήλικοι πλέον ερμηνευτές και το κοινό, γονείς, επισκέπτες, κρατούμενοι, σωφρονιστικοί υπάλλληλοι, φίλοι και μέλη του ΚΕΘΕΑ, ευχήθηκαν έτσι χρόνια πολλά, στο θεραπευτικό πρόγραμμα «Στροφή» που κλείνει φέτος 8 χρόνια λειτουργίας στο συγκεκριμένο κατάστημα. «Φαντάζεστε ένα κόσμο όλο ευθείες γραμμές; Ενα γυναικείο σώμα χωρίς ούτε μία καμπύλη;» ρώτησε ο Γιάννης, δάσκαλος της μουσικής ομάδας, ενθαρρύνοντας μας πίσω από το αρμόνιο να αγκαλιάζουμε τη στροφή, αλλάζοντας τη ζωή μας.
Εισβολή της χαράς και της τέχνης
Πίσω από τις σιδηφραχτες πόρτες και τα κάγκελα, οι ήχοι της συναυλίας του νεανικού συγκροτήματος των φυλακών άνοιξαν για λίγες ώρες ένα παράθυρο στον έξω κόσμο, με επιθυμία το παράθυρο αυτό να ανοίξει μόνιμα, σε φυλακές εξωστρεφείς, ανοιχτές στην κοινωνία. «Οι φυλακές δεν είναι τα μπάρμπεκιου και οι ανθρωποφύλακες, αλλά μπορούν να γίνουν νησίδες δημιουργίας και χαράς», είπε στο τέλος της εκδήλωσης η διευθύντρια των φυλακών κ. Μαρίνα Μπούκη. Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να εισβάλλουν η χαρά και η τέχνη σε ένα χώρο εγκλεισμού, όπου κρατούνται σε συνθήκες υπερσυμφόρησης 400 άτομα, με κρατούμενους να κοιμούνται ως και σε στρώματα στο πάτωμα, όπως διαπίστωσε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών.
Η τελευταία έρευνα του ΚΕΘΕΑ επισημαίνει άλλωστε, την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής υποστήριξης στη φυλακή, όπου μεγάλο πσοσοτό κρατουμένων, δύο στους πέντε, έχει κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών και ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, τρεις στους πέντε, έχει κάνει περιστασιακή χρήση. Μπροστά σ’αυτή την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι τόσο της φυλακής όσο και του ΚΕΘΕΑ ζητούν να δημιουργηθεί επιτέλους θεραπευτική κοινότητα στον Αυλώνα, όπου προς το παρόν λειτουργεί μόνο κέντρο συμβουλευτικής.
Δεν είναι φυσικά η μόνη έλλειψη. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο των φυλακών λειτουργούν μόλις με δύο καθηγητές, περμένοντας «από μέρα σε μέρα» να έρθουν κάποιοι από τους 21 καθηγητές που προβλέπονται. «Επιτέλους, μου είπαν από το υπουργείο ότι τη Δευτέρα θα έρθουν 14 καθηγητές, δεν φαντάζεστε τι ανακούφιση είναι αυτό, θα γίνεται κανονικό μάθημα, όχι δυο ώρες τη μέρα για κάθε τάξη», μας είπε ο διευθυντής του σχολείου κ. Π. Δαμιανός.
Η τέχνη έχει πάντως ξανασυναντήσει τους κρατούμενους του συγκεκριμένου καταστήματος. Μέσα από τα κάγκελα των παραθύρων των κελιών, οι νεαροί τρόφιμοι αντικρύζουν τα πολύχρωμα γκράφιτι που έκαναν στον εσωτερικό τοίχο του προαυλίου φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Ανάμεσά τους το πρόσωπο του ράπερ Τούπακ, του «Τσε των γκέτο», τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν δεκτά με ιαχές ενθουσιασμού. Και οι τέσσερις Ντάλτον, ο ένας πάνω στον άλλον, να προσπαθούν να αποδράσουν.
Τα τέσσερα δωμάτια της «Στροφής», μέσα στις φυλακές, βαμμένα με χαρούμενα χρώματα, στολισμένα με χριστουγεννιάτικα στολίδια και κουρτίνες που καλύπτουν τα κάγκελα, είναι άλλος ένας χώρος πολύτιμης διαφυγής από το γκρίζο των φυλακών, με ομάδες υποστήριξης και συμβουλευτικής για τους ανήλικους και νέους χρήστες.
Η «Εφ.Συν», εύχεται χρόνια πολλά στη «Στροφή» του ΚΕΘΕΑ και χρόνια ελεύθερα στο Μανόλη, το Σόζον, τον Αρμάντο, τον Κώστα, τον Αλέξη, το Γιάννη, τον Παναγιώτη, τον Αρόν, τον Ανδρέα, τον Αλεξ, τον Χρήστο, τον Σερκάν, τα παιδιά δηλαδή που μας χάρισαν αξέχαστες στιγμές συγκίνησης και χαράς και σε όλους τους έγκλειστους ανηλίκους και νέους των φυλακών Αυλώνα.