Ν. Φωτόπουλος: Κάναμε και λάθη


Διεξοδικές απαντήσεις καλείται να δώσει αυτές τις ημέρες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το ζήτημα των υπερτιμολογήσεων για ταξίδια των συνδικαλιστών. Οι αποκρίσεις του είναι ενδεικτικές ενός μαχητικού συνδικαλισμού που ναι μεν δεν απεμπολεί τη διεκδικητικότητά του, όμως είναι «ανοιχτός» στις κατηγορίες.

Πριν από λίγο ο Ν. Φωτόπουλος πέρασε από τηλεοπτική «ανάκριση» σε ένα από τα πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα, αυτό του Γιώργου Παπαδάκη. «Θα το ερευνήσουμε, αν έγιναν υπερτιμολογήσεις» είπε μετά από έντονες και επανειλημμένες ερωτήσεις. «Βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, έγιναν λάθη στο παρελθόν» είπε ακόμα. Οι εύλογες ερωτήσεις των εργαζομένων για τα προνόμια των συνδικαλιστών πηγάζουν από την απόσταση που νιώθουν να τους χωρίζει με τους εκπροσώπους τους, από το αίσθημα μη εκπροσώπησης. Οι ερωτήσεις βέβαια των περισσότερων δημοσιογράφων και των πολιτικών έχουν άλλα κίνητρα: Την ενοχοποίηση του συνδικαλισμού και των αγώνων, τη διάδοση της ψεύτικης και αποπροσανατολιστικής θέσης ότι «όλοι πουλημένοι είναι».

Ο Ν. Φωτόπουλος απαντά μόνο στους δεύτερους. «Τη ΔΕΗ τη βούλιαξαν αυτοί που την έκαναν φιλιππινέζα των ιδιωτών» είπε, αλλά δεν μίλησε για το προνομιούχο στρώμα το οποίο εκπροσωπούσε και το οποίο πλέον ανήκε σε διαφορετική τάξη από την εργατική. Ασφαλώς, καλά κάνει και καταγγέλλει τις προσπάθειες κατάργησης του συνδικαλισμού, όμως θα ήταν πραγματικά ισχυρός αν απαντούσε και τους συναδέλφους του (όχι μόνο της ΔΕΗ) πώς τα προνόμια, τα επιμορφωτικά ταξίδια, η λιγότερη δουλειά, θα γινόταν κτήμα όλων.

Απάντηση