Ένα παιχνίδι για τους νεκρούς εργάτες της Foxconn

Το απαγορευμένο παιχνίδι του iphone

Αστραπιαία αντέδρασαν οι υπεύθυνοι της Apple στην είδηση ότι στο market store (ηλεκτρονικό κατάστημα) του iphone είχε διεισδύσει ένα ύποπτο σουρεαλιστικό παιχνίδι για τις αυτοκτονίες των κινέζων εργατών της Foxconn, τα εργοστάσια στα οποία παράγονται μεταξύ άλλων τα gadgets της Apple. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η εφαρομή που έκανε το γύρο του κόσμου αποσύρθηκε από το κατάστημα για «παραβίαση των όρων» της εταιρείας, μεταξύ των οποίων είναι οποιαδήποτε μομφή ή κριτική για την ίδια την πολυεθνική!

 

Το In  A Permanent Save State είναι περισσότερο προϊόν πολιτιστικού ακτιβισμού ή για κάποιους έργο τέχνης παρά «βιντεοπαιχνίδι» με την παραδοσιακή έννοια.  Η εικαστική πλευρά του έχει επιρροές από το σοβιετικό σοσιαλιστικό ρεαλισμό και θυμίζει παλιότερες εικαστικές μεταφορές του Κεφαλαίου του Μαρξ.    Στο παιχνίδι μαθαίνεις για την τραγική μοίρα των 7 εργατών σε εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα που προτίμησαν να πεθάνουν παρά να συνεχίσουν να εργάζονται εξοντωτικά ωράρια με μισθούς πείνας για τη δημιουργία μηχανών που λέγονται Apple, Samsung ή Nokia.

 

Οι δυτικές εταιρείες που εκφράζουν τον «φιλελεύθερο καπιταλισμό» της Δύσης  όχι μόνο πατάνε επί πτωμάτων κακοπληρωμένων εργαζομένων σε ολοκληρωτικά καθεστώτα για να αυξήσουν την κερδοφορία τους αλλά με τις πράξεις της αποδεικνύουν ότι έννοιες όπως ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών αποτελούν απλά μια βολική γαρνιτούρα την οποία ξεριζώνουν με μανία όποτε δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.

 

Απάντηση