Φοιτητικές: Μεγάλη άνοδος της Αριστεράς, καθίζηση ΠΑΣΠ

Δυο μονάδες πάνω η ΕΑΑΚ αλλά και η ΑΡΕΝ, άνοδος και για ΠΚΣ. 

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έγιναν «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο βουλευτικές εκλογές!  Όπως είναι φυσικό οι προεκλογικές εκστρατείες πολλών παρατάξεων είχαν χαρακτήρα κομματικής παρέλασης.  Τα ΜΜΕ είχαν καλλιεργήσει εδώ και μέρες την καραμέλα του «υποτονικού κλίματος». Ωστόσο η πτώση της συμμετοχής, αν και αισθητή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν (κάτω από 60% πάντως).   Κύριο χαρακτηριστικό αυτή της αναμέτρησης ήταν η μεγάλη πτώση της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (κατά την Πανσπουδαστική του ΚΚΕ η πτώση της ΠΑΣΠ ξεπερνάει το 7%), και η μεγάλη άνοδος της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινά αποτελέσματα. Η ΔΑΠ έχει απώλειες, η ΠΑΣΠ σημειώνει μεγάλη πτώση,  μεγάλη άνοδο των δυνάμεών τους καταγράφουν η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (αντικαπιταλιστική Αριστερά), ενώ  εξίσου σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά της Αριστερής Ενότητας του Σύριζα  και μιρκότερη άνοδο τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής του ΚΚΕ. Η ΠΑΣΠ για πρώτη φορά μάλιστα δεν έβγαλε αποτελέσματα την πρώτη μέρα.   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ σε 162/197 Συλλόγους

Η ΔΑΠ παίρνει 42,2%, η ΠΑΣΠ 21%, η ΠΚΣ 13,2 , η ΕΑΑΚ 10,26, η ΑΡΕΝ 6,18 και οι Αγων. Κινήσεις 0,65.   Σύμφωνα με την ΠΚΣ σε 193/194 συλλόγους η ΔΑΠ παίρνει 38,6%, η ΠΑΣΠ 20,19 (-7,46%), η ΠΚΣ 14,17%,  η ΕΑΑΚ 11,04% (+1,83%) και η ΑΡΕΝ 6,96% (+1,9%)
Η νεολαία ΣΥΝ δίνει αποτελέσματα μόνο από τις μισές σχολές.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της νΚΑ η ΕΑΑΚ σημειώνει πρωτοφανή άνοδο που αλλάζει τον πολιτικό συσχετισμό σε μια περίοδο «κοινοβουλευτικών αυταπατών. Υπογραμμίζει ότι το χτύπημα των βασικών πυλώνων της αστικής πολιτικής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για τη συνολική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος πλάι στο μαχόμενο λαό για την ανατροπή του κοινωνικού μεσαίωνα. Η άνοδος της ΕΑΑΚ ίσως ξεπεράσει το 2%. Δείτε τα αποτελέσματα που δίνει η νΚΑ

Η νεολαία ΣΥΝ σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι «η ενίσχυση της Αριστεράς και ειδικά της ΑΡ.ΕΝ σηματοδοτεί την ελπίδα για τη σπουδάζουσα νεολαία ώστε να ανατραπεί κάθε προσπάθεια επίθεσης στη ζωή και το  μέλλον των νέων ανθρώπων.»

One thought on “Φοιτητικές: Μεγάλη άνοδος της Αριστεράς, καθίζηση ΠΑΣΠ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: