Στην αρένα των φοιτητικών εκλογών

Είναι φανερό ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές της 18ης Μάη είναι από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Όχι για το πώς θα συντελεστεί το μοίρασμα των εδρών στα συμβούλια των συλλόγων, αλλά για το τι είδους πολιτικό μήνυμα θα εκπέμψει σήμερα η φοιτητική και αυριανή εργαζόμενη (ή άνεργη ή ξενιτεμένη) νεολαία την ώρα που δέχεται την πιο σφοδρή επίθεση από την αρχή της μεταπολίτευσης. Ένα μήνυμα παραίτησης, που θα εκφραζόταν με αποχή, θα ήταν ουσιαστικά ένα μήνυμα υποταγής και ήττας. Το ίδιο θα συνέβαινε αν στις εκλογές αυξηθούν ή μείνουν στάσιμα τα ποσοστά των παρατάξεων, φιλοκυβερνητικών και μη, που την τελευταία εξαετία στήριξαν τα μνημόνια και εξακολουθούν συστηματικά να σκάβουν τον τάφο της νεολαίας, του λαού και της χώρας.

Διασπάσεις και ιδαιτερότητες των φετινών εκλογών

Διχασμένη κατεβαίνει στις σημερινές φοιτητικές εκλογές η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Φοιτητές από περίπου 60 συλλόγους ανά την Ελλάδα συμμετέχουν στις εκλογές ως ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της νεολαίας μετά το συνέδριό της στην Θεσσαλονίκη και τα όσα διημείφθησαν εκεί.

Μένει να δούμε τη δυναμική της κίνησης και αν μπορεί όπως όλοι ευχόμαστε να απειλήσει την πρωτιά της ΔΑΠ.

Δεύτερη σημαντική εξέλιξη είναι η αποχώρηση της μεγάλης πλειονότητας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Από την ΑΡΕΝ αποχώρησε η φιλομνημονιακή πτέρυγα της εναπομείνασας ν. ΣΥΡΙΖΑ. 92 μέλη της Αριστερής Ενότητας πιστά στον Αλέξη Τσίπρα δημιούργησαν νέα παράταξη.

 

eaakaren

Συνεργασία ΕΑΑΚ με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ, μια προσπάθεια που έμεινε στη μέση

Η ΑΡΕΝ, μαζί με άλλες δυνάμεις όπως το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας (ΑΡΔΙΝ) διερεύνησαν τη δυνατότηα σύμπλευσης, εκλογικής συνεργασίας με προοπτική ενοποίησης με τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ.

Τελικά δεν επετεύχθη μια συνολική συνεργασία σε όλες τις σχολές της ΕΑΑΚ με τα σχήματα της ΑΡΕΝ και της ΑΡΔΙΝ, αλλά πραγματοποιείται σε αρκετές σχολές όπου υπήρξε συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο, στη φυσιογνωμία και στην παρουσίαση της συνεργασίας.

Σε αρκετές σχολές υπήρξε εμπλοκή. Σημαντικό τμήμα της ΕΑΑΚ διαφώνησε με την προοπτική υπέρβασης της μέσω της δημιουργίας μιας νέας παράταξης. Φοιτητές που στήριξαν μια τέτοια προοπτική υπενθυμίζουν ότι άλλωστε και η ίδια η ΕΑΑΚ δημιουργήθηκε μετ΄πα από ανάλογες διεργασίες, μετά την αποχώρηση της συντριπτική πλειονότητα της τότε ΠΚΣ μετά τη διάσπαση του 1989.

Η προσπάθεια για κεντρική συνεργασία σε όλες τις σχολές σκάλωσε είτε σε πολιτικές διαφωνίες, είτε σε μικροηγεμονισμούς για το όνομα κλπ.

Η υπερψήφιση των ενωτικών αριστερών ψηφοδελτίων θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης, μια εγγύηση για δυνάμωμα και συνέχιση των αγώνων που μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική επίθεση ενάντια στη φοιτητική νεολαία. Μια νεολαία που κατά 85% ψήφισε ΟΧΙ στο περυσινό δημοψήφισμα

και είδε το ΟΧΙ της να μετατρέπεται μέσα σε μια νύχτα σε ΝΑΙ.

 

Καταγγελίες για επίθεση τραμπούκων  στις φοιτητικές εκλογές

 

Η νΚΑ (νεολαία του ΝΑΡ) σε ανακοίνωση της καταγγέλει τη δράση τραμπούκικων ομάδων τυφλής βίας που πραγματοποιούν επιθέσεις στις εκλογικές διαδικασίες στην Πάντειο και στη Νομική της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιούνται επιθέσεις από συμμορίες τραμπούκων στις εκλογικές διαδικασίες στην Πάντειο και τη Νομική της Αθήνας. Πρόκειται για ομάδες τυφλής βίας που στο όνομα της «αντι-εκλογικής πάλης» πραγματοποιούν χτυπήματα με στόχο να εκφοβίσουν τους φοιτητές ώστε να μη συμμετέχουν στις εκλογές. Η δράση τους στρέφεται ανοιχτά ενάντια στο μαζικό κίνημα και τους αγωνιστές του, καθώς ήδη τραυματίστηκε μέλος της ΕΑΑΚ στη ΝΟΠΕ. Ενάντια στη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και κάθε μνημονιακή δύναμη, μπορεί να σταθεί μόνο το οργανωμένο, δημοκρατικό φοιτητικό κίνημα μέσα από τις διαδικασίες του. Τέτοιες πρακτικές δεν συγκρούονται με τις καθεστωτικές παρατάξεις αλλά εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Οι επιθέσεις αυτές συμβάλλουν στον εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων, σχέδιο που ωφελεί μόνο το κράτος και την κυβερνητική πολιτική ώστε να προχωράει τα σχέδια της χωρίς αντίπαλο. Ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλούμε τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και το φοιτητικό κίνημα να περιφρουρήσει με οργανωμένο τρόπο τις διαδικασίες του. Σε αυτή τη διαδικασία, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή η ΕΑΑΚ και οι αγωνιστές της που όλοι την προηγούμενη περίοδο συνέβαλαν στην περιφρούρηση της δημοκρατικών διαδικασιών απέναντι στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία.

 

One thought on “Στην αρένα των φοιτητικών εκλογών

  • 4 Απριλίου 2024 at 23:33
    Permalink

    Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: