Φοιτητικές 2022: Μερική κατάρρευση της ΔΑΠ, μεγάλη άνοδος ΠΚΣ, ενίσχυση ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ

Οι φοιτητικές εκλογές της 18 Μαϊου για άλλη μια φορά δεν είχαν κοινά αποτελέσματα, αλλά είχαν ανατροπές,  θετικές εκπλήξεις αλλά και προβληματισμό για την -αναμενόμενη- πτώση της συμμετοχής μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Μεγάλη πτώση σημείωσε η κυβερνητική φοιτητική παράταξη ΔΑΠ ιδιαίτερα στις μεγάλες σχολές και σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της ΠΚΣ που είναι τα μόνα που έχουν  καταμετρημένο το 100% (ή 110% των σχολών σύμφωνα με τη ΔΑΠ) φαίνεται να χάνει την πρώτη θέση -και μάλιστα με μεγάλη διαφορα- από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας που σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο ιδιαίτερα στην Αθήνα.  Την πρωτιά της ΠΚΣ επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα των παρατάξεων ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ και Bloco.

Η ΔΑΠ φαίνεται ότι πληρώνει την αντεκπαιδευτική πολιτική Κεραμέως, το εχθρικό κλίμα που καλλιέργησαν η κυβέρνηση και τα ΜΑΤ του Θεοδωρικάκου εναντίον των φοιτητών καθώς και την οργανωτική της διάλυση μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τρία χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη  Με σημαντική άνοδο εμφανίζεται η ΕΑΑΚ και τα κοινά κατεβάσματά της με την ΑΡΕΝ (15,29%)  παρά τα οργανωτικά προβλήματα που σημειώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και τις προστριβές που υπήρχαν στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. H φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη απέτυχε να κεφαλαιοποήσει το Momentum της εγγραφής δεκάδων χιλιάδων νέων μελών την περασμένη Κυριακή, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το βαθμό στράτευσης των 170.000 εγγεγραμμένων μελών που επικαλείται η Κουμουνδούρου.

Δείτε τα αποτελέσματα της νΚΑ

Nίκος Αμπατιέλος: Μόνοι τους και όλοι μας!

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος δήλωσε

Τρία χρόνια μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία η επιστροφή πάνω από 50.000 φοιτητών στις κάλπες έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε μια ιστορική αναμέτρηση που οι φοιτητές με την ψήφο τους ύψωσαν την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό της εδώ και δεκαετίες.

Η τάση δείχνει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε πάνω από το 50% των συλλόγων, ότι η Πανσπουδαστική μετά από 4 δεκαετίες, οδηγείται στο να καταλάβει την 1η θέση πανελλαδικά.

Οι νέοι και νέες που πάλεψαν να γίνουν φοιτητές ΞΑΝΑ, παίρνουν τους συλλόγους στα χέρια τους ΞΑΝΑ, τους ζωντανεύουν κόντρα στα σχέδια διάλυσής τους από την κυβέρνηση, κρατώντας ζωντανά τα όνειρά τους για τις σπουδές και το Πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη.

Ενώ ακόμη η καταμέτρηση συνεχίζεται οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής καταγράφουν σαρωτική άνοδο με πρωτιές σε δεκάδες συλλόγους και ιδρύματα της χώρας και μεγάλη πιθανότητα ακόμη και της πρώτης θέσης σε όλη την Ελλάδα.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που δεν «βολεύεται με λιγότερο ουρανό». Είναι το αποφασιστικό, τολμηρό και σίγουρό της βήμα να βγει μπροστά, να γίνει πρωταγωνίστρια και να κατακτήσει όσα της αξίζουν μαζί με τον λαό. Είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε με τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία τους τις δυνάμεις του «βάζω πλάτη παντού» και του «θα λογαριαστούμε μετά», της αναμονής σε σωτήρες και έστειλαν μήνυμα τόσο ξεκάθαρο που κανείς δεν μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Σήμερα οι φοιτητές με την ψήφο τους στην Πανσπουδαστική δίνουν υπόσχεση ότι θα παλέψουν για το δίκιο τους.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πλαισίωσαν και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής. Το σημερινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη να ανταποκριθούμε στα μεγάλα καθήκοντα της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που στερεί τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη οι φοιτητές. Μόνοι τους και όλοι μας!

 

Μετωπική σύγκρουση ΔΑΠ και ΠΚΣ για συλλόγους «φαντάσματα» 

Με αποτελέσματα από το 90,8% των συλλόγων (και συλλόγων που δεν αναγνωρίζονται από άλλες παρατάξεις)  η κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίνει στον εαυτό της 46,7%.  25,1 στην ΠΚΣ, 9,41% στην ΕΑΑΚ και 8,76%. στην ΠΑΣΠ. Καμιά άλλη παράταξη ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τα χαλκευμένα αποτελέσματα που δίνει η ΔΑΠ.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων είναι δείγμα της προσπάθειας να καλυφθεί η πτώση των ποσοστών της.  Σύμφωνα με το επιτελείο της ΔΑΠ η παράταξη της Πανσπουδαστικής είναι αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδή εικόνα μέσω των αποτελεσμάτων της και ισχυρίζεται ότι η πλειονότητα των Συλλόγων που ενσωματώνονται στα αποτελέσματα αυτά αποτελούν συλλόγους τους οποίους έχει συστήσει και στους οποίους συμμετέχει μόνο η ίδια.( η ΠΚΣ).  Επιπλέον η ΔΑΠ  γράφει στην ανακοίνωση της ότι «η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα ΦΣ στους οποίους δεν συμμετέχει» .

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΠΚΣ σε 259 από 259 σχολές.  Η ΠΚΣ πήρε 33.43%, η ΔΑΠ 27.66% η ΕΑΑΚ και η συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 15.25%, το Bloco του ΣΥΡΙΖΑ 2.54%

2022
ΨΗΦΙΣΑΝ 51890
ΕΓΚΥΡΑ 49914
ΑΚΥΡΑ 1976 0.00%
ΛΕΥΚΑ 1266 2.54%
ΠΚΣ 16684 33.43%
ΔΑΠ 13807 27.66%
ΠΑΣΠ 5056 10.13%
ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 4992 10.00%
ΕΑΑΚ 2642 5.29%
BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) 1267 2.54%
ΛΟΙΠΑ 4200 8.41%

2 thoughts on “Φοιτητικές 2022: Μερική κατάρρευση της ΔΑΠ, μεγάλη άνοδος ΠΚΣ, ενίσχυση ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ

 • 2 Φεβρουαρίου 2024 at 00:09
  Permalink

  Wonderful web site Lots of useful info here Im sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious And obviously thanks to your effort

  Reply
 • 8 Φεβρουαρίου 2024 at 21:37
  Permalink

  I don’t usually read blog entries, but this one forced me to take a closer look. You have such a beautiful writing style. I appreciate your wonderful post.

  Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: