Πρωτομαγιά των λουλουδιών

Στο σχολείο μάθαμε ότι η 1η Μάη είναι η γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών.  Και στην Κηφισιά ξεκινά η Ανθοκομική Έκθεση.  Αργότερα μάθαμε ότι η 1η του Μάη είναι η πιο τιμημένη μέρα της εργατιάς γιατί πριν πολλά-πολλά χρόνια στο Σικάγο άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια.  Από τα πρώτα φοιτητικά μας χρόνια κάποιοι μάθαμε (αλίμονο δεν ισχύει για όλους) ότι η πρωτομαγιά είναι μια πολύ όμορφη μέρα που ξεκινά με έναν αγωνιστικό περίπατο για να ανοίξει η όρεξη, (τα «παλιά» χρόνια» μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία) και καταλήγει σχεδόν πάντα σε μια ταβερνούλα με καλή μουσική και κρασί.  Πόσοι έρχονται για το πρώτο και πόσοι για το δεύτερο ήταν μια απορία που ακόμα ζητά απάντηση.

Η φετινή πρωτομαγιά θυμίζει το τραγούδι «άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη». Το ΠΑΜΕ  θυμήθηκε σωστά ότι στόχος είναι να καταλάβουμε τα εργοστάσια και όχι τη βουλή και γι’αυτό κατευθύνθηκε στην ηρωική απεργία στη Χαλυβουργία. Φυσικά επειδή στον αγώνα στη Χαλυβουργία πρωτοστατούν δυνάμεις του ΠΑΜΕ η συμβολική αυτή κίνηση έχει και κομματικό και εκλογικό πρόσημο.  Το συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων διχάστηκε ανάμεσα στις αγωνιστικές δυνάμεις που ήθελαν διαχωρισμό από το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής και στις κομματικές σκοπιμότητες που είναι φυσικό να υπάρχουν λίγες μέρες πριν τις κάλπες. Τελικά κάποιοι επέλεξαν να δώσουν φιλί της ζωής για άλλη μια φορά στην ανυπόληπτη ΓΣΕΕ. Το Συντονιστικό δεν έβγαλε απόφαση και οι δυνάμεις του διαχωρίστηκαν με εκλογικά -κυρίως- κριτήρια δυστυχώς. Οι αγωνιστές των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που δεν στηρίζουν κανένα κόμμα αποφάσισαν και αυτοί το διαχωρισμό από τη ΓΣΕΕ.

Η φετινή πρωτομαγιά είχε πολλές ιδιαιτερότητας και αναμφίβολα έγινε κάτω από τη σκιά της αναμέτρησης της 6ης Μάη . Ωστόσο τα δικαιώματα που ξέραμε μέχρι και μια διετία πριν τώρα δεν υπάρχουν.  Δεν ήταν πολλοί όμως αυτοί που ένιωσαν την ανάγκη να βρεθούν στο πλάι της εργατιάς (μεγάλη συζήτηση ποια είναι η εργατιά στην Ελλάδα σήμερα) και να φωνάξουν μαζί της «Κάτω η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ζήτω η κοινωνική απελευθέρωση»!    Αν υπήρχε πραγματικά ένα ισχυρό ρεύμα που θέλει κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά εδώ και τώρα δεν θα εκφραζόταν με έναν τρόπο και στο δρόμο εκτός από το τουίτερ;

Βίντεο από το ΕΟΣ 

Και από το Βαθύ Κόκκινο (tvrip) για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Απάντηση