Αποχώρηση με αιχμές της Φιλίνη από τη ΔΗΜΑΡ

Καταγγέλλει «μετάλλαξη» και «αποκλεισμό αριστερών φωνών»

Είχε ταχθεί κατά του «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο

Λίγα 24ωρα πριν οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της 6ης Μαϊου η αντιδήμαρχος του Καμίνη Άννα Φιλίνη ανακοίνωσε ξαφνικά την αποχώρησή της από την Δημοκρατική Αριστερά.

Η πάλαι ποτέ κόκκινη ‘Αννα της επαναστατικής Αριστεράς κατηγορεί τη ΔΗΜΑΡ ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τις αριστερές καταβολές της και ειδικά μετά την προσχώρηση των αποτυχημένων «λοχαγών του Σημίτη» μεταλλάχτηκε σε μόρφωμα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Οι εξελίξεις που αφορούν τη ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν απόδειξη ότι η αρχική «διεύρυνση» με βουλευτές του ΠαΣοΚ τώρα πια έχει οδηγήσει σε πλήρη μετάλλαξη της πολιτικής φυσιογνωμίας που αρχικά εξαγγέλθηκε. Έτσι σήμερα πια δίνει στέγη σε συντηρητικές και αποτυχημένες πολιτικά ομάδες της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το λεγόμενο »εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, μιας περιόδου διακυβέρνησης που επισώρευσε σειρά σημαντικών προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά και τη διοίκηση, τους θεσμούς και την κοινωνία και το αποτύπωμα των επιλογών και πρακτικών της ήταν καθοριστικό για τη σημερινή κρίση.

Άλλωστε κύρια επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας της, έχει καταστεί η ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία πλέον εντάσσεται με σαφή απομάκρυνση από τις αριστερές καταβολές της.

Είναι φυσικό μέσα σε ένα τέτοιο κομματικό πλαίσιο να μην χωρούν οι οποιεσδήποτε αριστερές φωνές και ως εκ τούτου να εφαρμόζονται και πρακτικές αποκλεισμού τους . Λυπούμαι που άργησα να αντιληφθώ αυτή την πορεία μετάλλαξης. Αδυνατώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της ΚΕ και του κόμματος».

 

Σχόλιο: Το γεγονός ότι οι λίστες του ΠΑΣΟΚ,  δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, σε συνδυασμό με τη χρονική συγκυρία της παραίτησης Φιλίνη δημιουργεί εύλογες υποψίες για πιθανές μεταπηδήσεις της τελευταίας στιγμής χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από πουθενά στην παρούσα φάση.   Σε αυτό το πλαίσιο δεν έλειψαν και τα ιντερνετικά αστεία περί ολικής επαναφοράς της Α. Φιλίνη στο κόμμα που την καθιέρωσε το ΕΚΚΕ (λες και οι παλιοί της σύντροφοι θα μπορούσαν ποτέ να χωνέψουν και να ξεχάσουν ποτέ τη συναίνεση της στο μνημόνιο και τον τωρινό ρόλο της στην εκστρατεία περιορισμού των πορειών στον οποίο επιδίδεται μαζί με τον Γ. Καμίνη)! 

Η μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών ιδρυτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ από την προσχώρηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του άνισου εκλογικού ανταγωνισμού που αυτή η διεύρυνση προκαλεί, δεν οφείλεται μόνο σε πολιτικές διαφωνίες αλλά και οργανωτικές.

Παρά τα αριστερά πυροτεχνήματα, μια πιο προσεχτική ανάγνωση της επιστολής δείχνει πως ο «αποκλεισμός των αριστερών φωνών» που καταγγέλλει η πολιτικός επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Για τους αποτυχημένους εκσυγχρονιστές η κριτική εστιάζεται στο ότι αποτελούν απομεινάρι «μιας περιόδου διακυβέρνησης που επισώρευσε σειρά σημαντικών προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά».  Η Άννα άλλωστε είναι χαρτογραφημένη στη λεγόμενη «δεξιά» ή πιο ακραία «μεταρρυθμιστική» τάση της ΔΗΜΑΡ ειδικά μετά τη διαφοροποίηση της μαζί με άλλα 10 μέλη του καθοδηγητικού οργάνου που ζήτησαν να μην καταψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο με το σκεπτικό ότι παρά τις διαφωνίες «αναγνωρίζει τη σημασία συνέχισης του δανεισμού της χώρας για να αποτραπεί η χρεοκοπία».   Αλήθεια πόσο αριστερός λόγος είναι  ο περιορισμός των διαδηλώσεων, η ουσιαστική υποστήριξη του μνημονίου και η εκστρατεία στοχοποίησης των μεταναστών για τη δραματική κατάσταση του ιστορικού κέντρου;

One thought on “Αποχώρηση με αιχμές της Φιλίνη από τη ΔΗΜΑΡ

  • 18 Απριλίου 2012 at 22:09
    Permalink

    Reblogged this on TURBO and commented:
    δεν τα ξερες αννα μου; απο την αρχη που δημιουργηθηκε το κομα υπηρχαν φωνες που προεβλεπαν αυτο που συνεβη

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: