Απεργιακό κύμα στα φαστφουντάδικα των ΗΠΑ

Θα μπορούσε να ήταν το πιο σύντομο και το πιο απιθανό εργατικό ανέκδοτο, όμως είναι πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες φαστ φουντ των ΗΠΑ πραγματοποιούν πετυχημένες απεργίες στη μια πόλη μετά την άλλη, ζητώντας αύξηση του ωρομίσθιου σε 15 δολάρια και διεκδικώντας το δικαίωμα ίδρυσης συνδικάτων χωρίς εργοδοτική τρομοκρατία. Η αρχή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η απεργία επαναλήφθηκε φέτος τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, ενώ αυτή την εβδομάδα το Ντιτρόιτ έγινε, μετά το Σεντ Λούις, η τέταρτη μεγάλη πόλη όπου έφτασε το απεργιακό κύμα.

Πολλά καταστήματα γνωστών αλυσίδων (όπως McDonald’s, Wendy’s, Little Caesar’s) αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ή να υπολειτουργήσουν, ενώ αρκετοί που είχαν επιστρατευθεί ως απεργοσπάστες ενώθηκαν με τους απεργούς που διαδήλωναν έξω από τα φαγάδικα. Αν και το ποσοστό των απεργών είναι μικρό σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, σημασία έχει ότι σε κάθε πόλη ο αριθμός αυτός αυξάνεται, π.χ., στο Ντιτρόιτ υπολογίζεται ότι απήργησαν 400 άτομα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι απεργίες δεν περιορίζονται στα καταστήματα όπου παρατηρείται η πιο ακραία καταπίεση των εργαζομένων, αλλά σε όλο τον κλάδο, σε επίπεδο πόλης, ενώ επιδιώκεται και συχνά επιτυγχάνεται η ενεργή συμπαράσταση φορέων της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα στο Ντιτρόιτ οι εργαζόμενοι στη γρήγορη εστίαση είναι διπλάσιοι απ’ ό,τι οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι λεγόμενοι fast food workers είναι οι πιο κακοπληρωμένοι σε όλη τη χώρα, καθώς η κατώτατη αμοιβή είναι 7,4 δολάρια την ώρα, ποσό που δεν φτάνει ούτε για τα τρόφιμα μιας ολιγομελούς οικογένειας.

Η επιτυχία αυτών των κινητοποιήσεων, που τείνουν να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα είναι πρωτοφανής για τον ιδιωτικό τομέα, όπου ο συνδικαλισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Ας σημειωθεί ότι στον κλάδο αυτόν, όπου στις ΗΠΑ απασχολούνται περίπου 3 εκατ. εργαζόμενοι, δεν υπάρχει παράδοση συνδικαλιστικών αγώνων, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης του εργατικού δυναμικού είναι ταχύτατος: υπολογίζεται ότι ο μέσος χρόνος παραμονής ενός εργαζόμενου σε ένα φαστφουντάδικο είναι 12 μήνες. Τόσο αντέχει κανείς την εντατικοποίηση αυτής της εργασίας.

 

Απάντηση