Ενώμένοι στο facebook ενάντια στη φασιστική απειλή

Ύστερα από αρκετούς μήνες ενός ακήρυχτου ηλεκτρονικού πολέμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αντιρατσιστικό κίνημα μπορεί να πανηγυρίζει για μια μικρή νίκη. Το facebook ύστερα από κεντρική απόφαση ακύρωσε μαζικά όλα τα προφίλ των βουλευτών του κόμματος καθώς και εκατοντάδες (τα περισσότερα με πλαστά στοιχεία) προφίλ νεοναζιστών οπαδών και στελεχών της με σβάστικες και ναζιστικά σύμβολα αφού κρίθηκε ότι παραβαίνουν την πολιτική της πολυεθνικής κατά της προτροπής σε βίαιες, ρατσιστικές και φασιστικές ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος οπαδός της Χρυσής Αυγής στο τουίτερ φοβάται το κοινωνικό στίγμα του νεοναζί, οπότε δημιουργεί ψεύτικο ανοιχτά φασιστικό προφίλ στο οποίο οι περισσότεροι ξεσαλώνουν βρίζοντας χυδαία και απειλώντας αριστερούς, μετανάστες με κρεμάλες, δολοφονίες και πογκρόμ.

Η Χρυσή Αυγή έχει επενδύσει στα μέσα δικτύωσης την τελευταία πενταετία. Εδώ και μια τετραετία πριν ξεσπάσει ακόμα η οικονομική κρίση και η επιρροή της ήταν αρκετά περιορισμένη δημιουργούσε μεγάλες ομάδες και pages με τίτλους όπως «ας ενωθούμε όλοι οι Έλληνες σε μια σελίδα και ένα γκρουπ» και στη συνέχεια μετονόμαζε όλες αυτές τις ομάδες «στηρίζω-ψηφίζω τη Χρυσή Αυγή» κλπ.  Αυτές οι απατεωνιές –τις οποίες εφαρμόζουν δεκάδες εταιρείες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους- αντιβαίνουν και αυτές την πολιτική του facebook αλλά συνήθως περνάνε απαρατήρητες –εκτός αν υπάρξουν πολλές καταγγελίες.

Οι χιλιάδες ναζί χρήστες-φαντάσματα με τίτλους όπως «ρούντολφ ες-ες», «Νίκη η ατρόμητη  Ελληνοπούλα» κλπ με συντονισμένη γραμμή από τα κεντρικά της Χρυσής Αυγής το τελευταίο χρόνο προχώρησαν πολλές φορές σε μαζικές καταγγελίες αριστερών και αντιρατσιστικών χρηστών και σελίδων στο facebook (μεταξύ των οποίων και τη δική μας), με αποτέλεσμα  δεκάδες λογαριασμοί να απενεργοποιηθούν για ένα διάστημα.

Όπως αναφέρει το left.gr:

“Στους όρους λειτουργίας του, το Facebook ρητά αναφέρει ότι όποιος με σχόλια, φωτογραφίες και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα προσβάλλει πρόσωπα, φυλές, θρησκείες και ιδεολογίες, αποβάλλεται από το δίκτυο. Κάθε χρήστης που εκτιμά ότι το περιεχόμενο ενός προφίλ ή σχολίου είναι προσβλητικό, έχει το δικαίωμα να το «αναφέρει» στους διαχειριστές. Ως ιδιωτική εταιρεία, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής μελών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη αν το προσβλητικό προφίλ ανήκει σε βουλευτή, αξιωματούχο ή απλό πολίτη. Οι αναφορές σε βάρος των μελών της Χρυσής Αυγής -βουλευτών και «πρωτοπαλίκαρων»- ήταν προφανώς εκατοντάδες. Για τον λόγο αυτόν το Facebook αποφάσισε να σβήσει μαζικά τους λογαριασμούς.”

 

Για λογοκρισία κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, που σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «λυσσαλέα επίθεση εναντίον εθνικιστών χρηστών». Μάλιστα, βουλευτές της προσέφυγαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να στραφούν κατά της εταιρείας!  Είναι αστείο που το φιλοναζιστικό κόμμα αντιλαμβάνεται τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως παραμάγαζο της, αλλά δεν ξέρουμε σε τι βαθμό επεκτείνονται οι «άκρες της» στην Αστυνομία. Πάντως η Δίωξη δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στην πολιτική του facebook.

Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι τα social media είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική και πως δεν αρκεί η απαγόρευση

ορισμένων λογαριασμών για να χτυπηθεί το φασιστικό φαινόμενο στη ρίζα του.

 

Απάντηση