Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του facebook

(σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs.gr)

Το facebook έχει μετατραπεί σε οργουελιανό εφιάλτη

Ξεπέρασε κάθε όριο η λογοκρισία και οι απαγορεύσεις ολοκληρωτικού τύπου που εφάρμοσε το facebook ειδικά τα τελευταία 24ωρα με αφορμή αναρτήσεις για κινητοποιήσεις υπερ της ικανοποίησης αιτημάτων του απεργού πείνας Δ.Κ.  Μεταξύ άλλων λογοκρίθηκαν από μια ιδιωτική εταιρεία δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, ενημερωτικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ, πολιτικές οργανώσεις και πλήθος πολιτών.  Τo facebook παρά την κάμψη που σημειώνει στις νεότερες ηλικίες. παραμένει σχεδόν απόλυτο μονοπώλιο στο θέμα της ενημέρωσης με σχεδόν το 70% της κίνησης των ενημερωτικών ιστοσελίδων να διακινείται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λογοκρισία στο facebook για κάποιον περίεργο λόγο θεωρεί εγκωμιασμό τρομοκρατίας το να πεις ότι δεν πρέπει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από 40 χρόνια.  Είναι τόσο εξόφθαλμα άδικο και εξωφρενικό που μοιάζει βγαλμένο από δυστοπικό μυθιστόρημα. Σου δημιουργεί μεγάλη απορία αν πραγματικά οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία ή είναι πράγματι τόσο ανίκανοι να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στην υπεράσπιση της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων ενός κρατούμενου, ακόμα και αν ο τελευταίος έχει καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες.  Οι διαγραφές,  οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις εφαρμόζονται σε εκατοντάδες χρήστες, σελίδες εναλλακτικής ενημέρωσης, όπως το Πριν ή το press project,  επαγγελματίες φωτορεπόρτερ όπως ο Μάριος Λώλος,  η Τατιάνα Μπόλαρη και ο Σάββας Καρμανιόλας καθώς και προφίλ ανταποκριών ξένων καναλιών, οι οποίοι εξαιτίας αυτής της οργουελιανής λογοκρισίας δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

H «Αυγή» γνωστοποίησε πως απευθύνθηκε για το ζήτημα στον αμερικανικό κολοσσό ζητώντας, μεταξύ άλλων, απαντήσεις για τη διαδικασία του «αλγορίθμου» για να πάρει την εξής απάντηση.

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα  Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».

Κρατικοτεχνολογικό σύμπλεγμα

Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για το τσουνάμι λογοκρισίας στο facebook, την ώρα που οι «διαχειριστές περιεχομένου» (content moderators) της εταιρείας δείχνουν ότι λογοκρίνουν κάθε αναφορά στις κυβερνητικές ευθύνες στην τραγικη εξέλιξη που προδιαγράφεται για την υπόθεση Κουφοντίνα. Αυτά την ώρα που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να θέτει κανόνες  και όρια στις ιδιωτικές εταιρείες που δρουνε στην Ελλάδα και να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα κοινό νήμα ανάμεσα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή και τη χρήση των αλγόριθμων και των λογοκριτών σε μια συγκυρία που μοιάζει με επεισόδιο της ζώνης του λυκόφωτος.

Oi

 

Ποιος και με τίνος εντολή λογοκρίνει δημοσιογράφους και κοινωνία στο facebook;

Με βάση όλα αυτά η Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος της κίνησης Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε επείγουσα πρόταση συζήτησης για τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Όπως σημειώνεται στο κείμενο «από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως τους λογαριασμούς-αναρτήσεις δεν ρίχνει κάποιο boots ή αλγόριθμος αλλά υπάρχει εμφανές το “μακρύ χέρι” λογοκριτή, μια αφανή εταιρεία που έλαβε πρόσβαση στον έλεγχο δημοσιότητας. Είναι φανερό πως η κρατική λογοκρισία παραχωρήθηκε σε …ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιωτικοποιήθηκε απελευθερωμένη από τα “δεσμά” της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου».

 

Οι κανόνες που μας είχε θέσει το Facebook ήταν θολοί και οι διατυπώσεις τους πρόχειρες. Συχνά δεν ξέραμε αν παίρναμε τις σωστές αποφάσεις, λέει σε ρεπορτάζ της Καθημερινής για τους λογοκριτές του FB ο Τάσος ένας από τους υπαλλήλους της Teleperformance που εργάζονται ως content moderators για λογαριασμό του facebook

 

Το Facebook τα έχει κάνει μπάχαλο (Από συνεργάτη της εταιρίας Facebook)

 

Ανθρώπινο χέρι βρίσκεται πίσω από τις διαγραφές αναρτήσεων και τις ποινές λογαριασμών στο Facebook που σχολίαζαν την υπόθεση Κουφοντίνα, όπως επιβεβαιώνει με ανάρτησή του ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης των «Ελληνικών Hoaxes» που έχουν σύμβαση εργασίας με την εταιρεία Facebook για τον εντοπισμό fake news από Έλληνες χρήστες.

 Είτε (οι λογοκριτές) αγνοούν τους Όρους της Κοινότητας.  Είτε δεν μπορούν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στο «στηρίζω τρομοκράτες και τρομοκρατικές πράξεις» και στο «στηρίζω το αίτημα (δίκαιο ή άδικο) ενός φυλακισμένου τρομοκράτη – απεργού πείνας».

Ο Δ. Αλικάκος μιλά για «παραβίαση των όρων της κοινότητας στο όνομα των… όρων της κοινότητας, από κάποιους που πληρώνονται για να εφαρμόζουν τους όρους της κοινότητας», δίνοντας ως παράδειγμα μία ανάρτηση του καθηγητή Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυμέρη Βόγλη. Όπως λέει ο Δ. Αλικάκος, η συγκεκριμένη ανάρτηση «δεν παραβιάζει κανέναν Όρο», για να συμπληρώσει στο τέλος της ανάρτησης πως «το Facebook τα έχει κάνει μπάχαλο».

«Κάποιοι που έχουν ταχθεί να εφαρμόζουν τους “Όρους της Κοινότητας” (εν προκειμένω -βλ φωτο- αυτούς περί “επικίνδυνων ατόμων και επικίνδυνων οργανώσεων” https://www.facebook.com/…/dangerous_individuals…)

Α. είτε αγνοούν τους Όρους της Κοινότητας

Β. είτε δεν μπορούν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στο «στηρίζω τρομοκράτες και τρομοκρατικές πράξεις» και στο «στηρίζω το αίτημα (δίκαιο ή άδικο) ενός φυλακισμένου τρομοκράτη – απεργού πείνας».

Ορθώς το FB έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες αναφορικά με την επιδοκιμασία της βίας και της τρομοκρατίας, καθώς και κατά ατόμων που εξυμνούν τέτοιες ενέργειες.

Ωστόσο.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση (δεν γνωρίζω τον αναρτήσαντα, δεν είναι καν “φίλος”) είναι τόσο καλογραμμένη και σαφής, άσχετα αν διαφωνεί κανείς με την ουσία, που δεν επιδέχεται παρερμηνεία. Δεν παραβιάζει κανέναν Όρο.

Ως εκ τούτου, η ποινή είναι άδικη και αντικανονική (και δυστυχώς δεν είναι η μόνη ανάρτηση που άδικα της επιβάλλεται ποινή).

Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με παραβίαση των όρων της κοινότητας στο όνομα των… όρων της κοινότητας, από κάποιους που πληρώνονται για να εφαρμόζουν τους όρους της κοινότητας.

Με βάση τα παραπάνω, απλά και ξεκάθαρα:

Το Facebook τα έχει κάνει μπάχαλο.

(Αυτά από κάποιον συνεργάτη της εταιρίας Facebook. Αλλά φιλτάτη η αλήθεια)»)

 

 

 

 

Κάποιοι που έχουν ταχθεί να εφαρμόζουν τους «Όρους της Κοινότητας» (εν προκειμένω -βλ φωτο- αυτούς περί “επικίνδυνων…

Posted by Δημήτρης Αλικάκος on Sunday, 28 February 2021

Απάντηση