Αλέκα Παπαρήγα: Σε βάρος του λαού η έξοδος από την ΕΕ χωρίς λαϊκή εξουσία

 Κατά της εξόδου από την Ε.Ε στις σημερινές συνθήκες, «δεν αφορά το λαό»!

 

Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «6 μέρες» και τον δημοσιογράφο Δ. Χατζηνικόλα, απαντά στο ευθύ ερώτημα «αν η λαϊκή εξουσία είναι απαράβατη προϋπόθεση για την έξοδο. Και πως αν οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τη λαϊκή εξουσία, θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ;

Η Αλέκα Παπαρήγα  απαντάει ΝΑΙ στο πρώτο και  «δεν μας αφορά» στο δεύτερο ερώτημα. Συγκεκριμένα :  « Η αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.λπ. είναι βασική προϋπόθεση για να σπάσει ο λαός τα δεσμά των μονοπωλίων και των εξαρτήσεων που απορρέουν από τις συμμαχίες της αστικής τάξης. Έχοντας ο λαός την εξουσία και την παραγωγική μηχανή στα χέρια του μπορεί να αποδεσμεύσει τη χώρα και να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους έχοντας αυτός την πρωτοβουλία, από θέση ισχύος. Όλα τα άλλα σενάρια και εκδοχές είναι σε βάρος του λαού» και ακόμα προσθέτει ότι «η χώρα υπάρχει περίπτωση να βρεθεί εκτός ΕΕ λόγω αντιθέσεων της πλουτοκρατίας και αυτό είναι κάτι που ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΑΟ».

Με απλά λόγια το ΚΚΕ τάσσεται πλέον κατά της εξόδου από την Ε.Ε στις σημερινές συνθήκες χαρακτηρίζοντας την ένα σενάριο «σε βάρος του λαού» και που «δεν αφορά το λαό» (αν γίνει λόγω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων). Οπότε ο ελληνικός λαός πρέπει να περιμένει να κατακτήσει το ΚΚΕ την εξουσία μέσω της «λαϊκής συμμαχίας» (άγνωστο σε πόσες δεκαετίες) και μετά να θέσει θέμα εξόδου.

Και ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα αν το ζήτημα της εξόδου από την Ε.Ε δεν αφορά καθόλου τον ελληνικό λαό και είναι σε βάρος του γιατί το  «έξω από την ΕΟΚ» και το «ΕΕ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αποτέλεσαν εμβληματικό σύνθημα του ΚΚΕ το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης ως άμεσο αίτημα πάλης και δεν τέθηκαν απλά ως μακρινό όνειρο που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο  σε μια άλλη κοινωνία; Με αυτή τη λογική οι φοιτητές  στο Πολυτεχνείο που έγραφαν «έξω οι ΗΠΑ» χωρίς να θέτουν τη λαϊκή εξουσία ως προαπαιτούμενο ήθελαν μήπως και αυτοί να επιλέξουν  «ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα συνεχίσει να τους εκμεταλλεύεται;».

Αναλυτικά η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα:

– «Η εργατική λαϊκή εξουσία, η κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, των υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου είναι υπερώριμες και αναγκαίες ανατροπές που πρέπει να γίνουν τώρα για να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Το πότε θα γίνει εξαρτάται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

 

Η αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.λπ. είναι βασική προϋπόθεση για να σπάσει ο λαός τα δεσμά των μονοπωλίων και των εξαρτήσεων που απορρέουν από τις συμμαχίες της αστικής τάξης. Έχοντας ο λαός την εξουσία και την παραγωγική μηχανή στα χέρια του μπορεί να αποδεσμεύσει τη χώρα και να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους έχοντας αυτός την πρωτοβουλία, από θέση ισχύος. Όλα τα άλλα σενάρια και εκδοχές είναι σε βάρος του λαού.

 

Βεβαίως, υπάρχει περίπτωση είτε γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει όπως είναι, είτε γιατί τα συμφέροντα τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας το επιβάλλουν, η χώρα να βρεθεί εκτός ΕΕ και με άλλου είδους ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αυτή η εξέλιξη όμως αφορά τις αντιθέσεις της πλουτοκρατίας. Δεν αφορά το λαό, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλέξει ποια τμήματα της πλουτοκρατίας και με ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα τον εκμεταλλεύονται».

Απάντηση