Εκτέλεση μακράς διαρκείας σε φυλακή των ΗΠΑ
Δεν ήταν ακαριαίος αλλά μακράς διαρκείας ο θάνατος για έναν θανατοποινίτη στο Οχάιο, καθώς χρειάστηκε σχεδόν μισή ώρα για να δράσει το θανατηφόρο μείγμα χημικών ουσιών που του χορηγήθηκε. Ο 53χρονος Ντένις Μακ Γκουάιρ είχε καταδικαστεί για τo βιασμό και τη δολοφονία μιας εγκύου το 1989. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν «φρικιαστικό» θάνατο, ενώ τοπικές εφημερίδες ανέφεραν πως ο ΜακΓκουάιρ πνιγόταν για περισσότερο από 10 λεπτά.
Συνήθως, μετά την ένεση με το θανατηφόρο κοκτέιλ, ο θανατοποινίτης κάνει για λίγα δευτερόλεπτα κάποιες σπασμωδικές κινήσεις και μετά μένει ασάλευτος. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία δοκιμάστηκε ένα νέο κοκτέιλ, ο Μακ Γκουάιρ έμεινε 5 λεπτά ασάλευτος και ύστερα άρχισε να συσπάται με αγωνία και τρόμο, προσπαθώντας να αναπνεύσει. Το «ηθικοπλαστικό» θέαμα παρακολούθησαν, πίσω από τζάμι, οι συγγενείς του θύματος, αλλά και η κόρη του ενόχου που έβλεπε τον πατέρα της να σφαδάζει και άκουγε την αγωνιώδη ανάσα του μέχρι που βούλωσε τα αυτιά της με τα χέρια της για να μην ακούει. Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια της δολοφονημένης εγκύου εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι ο θανατοποινίτης υπέφερε λιγότερο από όσο το θύμα του.
Το Οχάιο είναι μια από τις 32 πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή. Το μαρτύριο του Μακ Γκουάιρ οφείλεται στο ότι από το κοκτέιλ έλειπε ένα συστατικό, το pentorbarbital εξαιτίας της έλλειψής του σε όλη τη χώρα! Τα αποθέματα αυτού του συστατικού είχαν περάσει την ημερομηνία λήξεως καθώς η δανέζικη φαρμακευτική εταιρείας που την παρασκευάζει έχει από το 2011 διακόψει την πώλησή του στις αμερικανικές φυλακές. Η εταιρεία αυτή, η Lundbeck , έχει ανακοινώσει ότι θέλει να διασφαλίσει ότι τα φάρμακά της χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών και όχι για να βοηθήσουν την εκτέλεση ανθρώπων από το κράτος.
Υποτίθεται ότι η εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση θεωρείται πιο σύγχρονη και «ανθρωπιστική» από την ηλεκτρική καρέκλα, καθώς ο θανατοποινίτης υποφέρει λιγότερο. Ωστόσο, η βαρβαρότητα δεν έγκειται στον τρόπο της εκτέλεσης αλλά στην ίδια τη θανατική ποινή, ένα θεσμό που ζει και βασιλεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.