ΣΥΡΙΖΑ: Παζάρι για τις έξι αδιάθετες θέσεις της ευρωλίστας

 Κούνεβα, Κατρούγκαλος και ισότιμη συμμετοχή αντρών και γυναικών στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τους πρώτους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές εξέλεξε με κάλπη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.  Οι υπόλοιπες έξι κενές θέσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την  Τετάρτη, καθώς δεν μπόρεσε να επιτευχθεί  συμφωνία την Κυριακή  για το σύνολο των θέσεων της ευρωλίστας. Θα χρειαστεί δεύτερη συνεδρίαση μέσα στη «μεγάλη βδομάδα» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Προτεραιότητα για την Κουμμουνδούρου είναι στην ευρωλίστα να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα κομματικά στελέχη και τους συνεργαζόμενους υποψηφίους οι οποίοι θα δείχνουν την επιρροή και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και σε άλλους πολιτικούς χώρους (κυρίως της σοσιαλδημοκρατίας).  Ακόμα για πρώτη φορά αποφασίστηκε να υπάρχει ισότιμη ποσόστωση μεταξύ αντρών και γυναικών. Στο ευρωψηφοδέλτιο ξεχωρίζει το όνομα της εμβληματικής αγωνίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, του συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου αλλά και εκπροσώπων κοινωνικών αγώνων όπως του κινήματος της ΕΡΤ, των απολυμένων καθαριστριών, του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού κ.α.  Δεν μπορούμε να μιλάμε για αμφίπλευρη διεύρυνση πάντως καθώς με εξαίρεση ίσως τον Γ. Κατρούγκαλο, (που παλιότερα ήταν κοντά στο χώρο του ΚΚΕ), δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να συμβολίζει κάποια διεύρυνση στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαψεύδουν Λαφαζάνης-Σκουρλέτης τα περί «ομηρικών καβγάδων» 

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ρ/σ Το Κόκκινο, μίλησε για συκοφαντικά δημοσιεύματα που διόγκωσαν τις διαφωνίες για τις υποψηφιότητες πριν καν ξεκινήσει η επίσημη συζήτηση στα όργανα για αυτές.  Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη σειρά του μίλησε για δημοσιογραφικούς κύκλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, που βλέπουν ρήξεις, διχασμούς, πολέμους χαρακωμάτων εκεί που δεν υπάρχουν και πως η κατάθεση διαφορετικών προτάσεων είναι δύναμη για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι «μονολιθικό αρχηγικό κόμμα».  Υποστήριξε ότι κατέθεσε τις «ιδιαίτερες πάγιες προτάσεις του» αλλά πάντα υπερασπίζεται τις συλλογικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δημοσίως και δεν μπορεί να προβάλλεται η «ιδιαιτερότητα» κάθε στελέχους ως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

 Συμφωνίες και ασυμφωνίες

Ενστάσεις από την Αριστερά Πλατφόρμα διατυπώθηκαν για ορισμένες υποψηφιότητες όπως του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη ο οποίος μέχρι και το 2012 φέρεται να στήριζε την πολιτική των μνημονίων. Ο δημοφιλής ηθοποιός Λάκη Λαζόπουλος φέρεται να έχει δεχτεί πρόταση και να έχει ζητήσει διορία για να ανακοινώσει την απόφαση του. Ακόμα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στη λίστα των οικονομολόγων Γιάννη Βαρουφάκη (ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος) και Κώστα Λαπαβίτσa οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές αντιλήψεις για την οικονομική πολιτική.

 

 

Τα ονόματα  που ανακοινώθηκαν είναι:

 

Συνεργαζόμενοι

 

Αρχοντόπουλος Γιώργος, SOSτε το ΝΕΡΟ Θεσσαλονίκη, συνδικαλίστης ΕΥΑΘ

 

Βαρνάβας Δημήτρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

 

Κατρούγκαλος Γιώργος, Συνταγματολόγος

 

Κοτσυφάκης Θέμης, Πρόεδρος της ΟΛΜΕ

 

Κούλογλου Στέλιος, Δημοσιογράφος

 

Κούνεβα Κων/να, Συνδικαλίστρια Καθαρίστρια

 

Μανόλη Δήμητρα, Απολυμένη Καθαρίστρια του υπ. Οικονομικών

 

Ξυδάκης Νίκος, Δημοσιογράφος

 

Παπαδημητρίου Μάνια, Ηθοποιός

 

Ρομπόλης Σάββας, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ

 

Σετιχά Σουλειμαν, Ακτιβίστρια Ρομά από την Ξάνθη

 

Χρηστακάκη Αλεξάνδρα, Απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ

 

Χριστόπουλος Δημήτρης, Πανεπιστημιακός

 

Χρυσόγονος Κώστας, Συνταγματολόγος

 

***

 

Κομματικά μέλη που εκλέχθηκαν. (Με αλφαβητική σειρά)

 

ΑΝΔΡΕΣ

 

Γολέμης Χάρης

 

Καλύβης Αλέκος

 

Λάσκος Χρήστος

 

Μάρταλης Σωτήρης

 

Μηλιός Γιάννης

 

Μπένος Αλέξης

 

Μπουρνούς Γιάννης

 

Παπαδημούλης Δημήτρης

 

Τόλιος Γιάννης

 

Χουντής Νίκος

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

Αναγνωστοπούλου Σια

 

Θεοδωρακοπούλου Νατάσσα

 

Παπαδόγιαννη Σόφη

 

Πέρκα Πέτη

 

Σακοράφα Σοφία

 

Σβίγκου Ράνια

 

Σπανού Δέσποινα

 

Σπηλιοπούλου Μάγδα

 

Σωτηρίου Ελένη

 

Χριστοδουλοπούλου Τασία

 

 

 

Απάντηση