Το ευρώ κινδυνεύει, αποστολή κομάντος διάσωσης Δραγασάκη-Δούρου

   Στην Κύπρο βρίσκεται ήδη η πρώτη ομάδα (A-team) του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση και παρέμβαση στις δραματικές εξελίξεις στη Λευκωσία. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να στείλει Γιάννη Δραγασάκη, τη Ρένα Δούρου και τον Κώστα Ήσυχο όχι για να οργανώσουν την αντίσταση του κυπριακού λαού  όπως ήταν η αρχική εκτίμηση και να αποτραπεί η εκστρατεία δεξιάς ενσωμάτωσης της λαϊκής διαμαρτυρίας αλλά -και- για να κάνουν «damage control»  στο πλήγμα που δέχτηκε το  ευρώ και η Ε.Ε τις τελευταίες μέρες. 

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το Βήμα « η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ανοίγει πλέον τους Ασκούς του Αιόλου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρη την ευρωζώνη» και πως «πρόκειται για μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αλλά συνολικά της Ευρώπης».

Για τον λόγο αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η απόφαση πρέπει να ματαιωθεί, «προτού  γίνουν ανεπανόρθωτες οι ζημιές που θα προκαλέσει».

Μια άλλη διαπραγμάτευση είναι εφικτή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσιπρας αναμένεται σύμφωνα με την iefimerida να κατηγορήσει ξανά την ελληνική κυβέρνηση ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup δεν διαπραγματεύτηκε όπως θα έπρεπε κάνοντας λόγο για περιθώρια τα οποία υπήρχαν ,αλλά δεν τα εξάντλησε, στις διαπραγματεύσεις με την Α. Μερκελ. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες εκθείαζαν τη στάση του Προέδρου Χριστόφια ως υπόδειγμα αγωνιστικής διαπραγματευτικής στάσης απέναντι αναιμικές έως ανύπαρκτες αντιστάσεις που επέδειξε ο Σαμαράς.

Συνάντηση με Κυπριανού, Λιλλήκα, Ομήρου και λοιπές πατριωτικές δυνάμεις

 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της βουλής Γιάννη Δραγασάκη, συζήτησαν με τον Άντρο Κυπριανού την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κύπρο μετά την απόφαση της βουλής να απορρίψει την απόφαση του Eurogroup.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το όχι της κυπριακής βουλής, καθώς και στις δυνατότητες διαπραγμάτευσης που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΚΕΛ για «απεμπλοκή εντός Ευρωζώνης».

Από την κατάργηση αναδίπλωση στην απαγκίστρωση; 

Το σχέδιο που υποστηρίζει  τόσο ο ΑΚΕΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «απεμπλοκή από την τρόικα εντός Ευρωζώνης».

Στη συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού, οι δύο πλευρές συνομίλησαν σε πολύ θερμό κλίμα και συμφώνησαν στην ανάγκη απεμπλοκής της Κύπρου από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με την παράλληλη παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

Άραγε τι έγινε το αίτημα καμιά θυσία για το ευρώ; Τι έγινε το ευρώ δεν είναι ταμπού;

 

«Η Κυπριακή βουλή ακύρωσε το μνημόνιο»

Αυτό έγραψε στο twitter χθες o Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς. Πρόκειται για μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε κανένα βαθμό καθώς η καταψήφιση της κατάσχεσης των καταθέσεων των τραπεζών δεν αναιρεί την υπερψήφιση του Μνημονίου. Προκαλεί ωστόσο εύλογα ερωτήματα τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει «θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο» και «το Μνημόνιο αυτόματα θα πάψει να υπάρχει την επόμενη μέρα της εκλογής του». Δεν ξέρουμε αν η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτέλεσε έμμεση απάντηση στο  παραλήρημα του Διευθυντή του γραφείου Σαμαρά Γιώργου Μουρούτη ότι «η Κυπριακή βουλή καταψήφισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» (!) αλλά δύο παραλογισμοί δεν κάνουν έναν σωστό.

 

 

 

 

Απάντηση