Eurogroup: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;

«Περιμένουμε από την ελληνική πλευρά να μας πει αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα (μνημόνιο). Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να το τρέχει η τρόικα την οποία απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούμε πλέον να την αποκαλούμε τρόικα».

Β. Σόιμπλε

Η Ελλάδα τη Δευτέρα πάει είτε σε μια φόρμουλα προσωρινής παράτασης του μνημονίου (με άλλα λόγια και διπλή ονομασία) ή σε ρήξη. Μέση λύση δεν υπάρχει

Προπαρασκευή πυροβολικού

«Τεχνικά αδύνατη» χαρακτήρισε τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup ο Μάρτιν Γιέγκερ,  εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πριν την έναρξη των διαρπαγματεύσεων είχε ξεκαθαρίσει ότι παρότι ο χρόνος πιέζει, δεν ήταν ανάγκη -και όπως φάνηκε δεν ήταν δυνατόν- να υπάρξει κατάληξη πριν τη Δευτέρα. Ο ίδιος ο Σόιμπλε άλλωστε είχε πει προσερχόμενος στη σύσκεψη: «Δεν βλέπω να καταλήγουμε σε λύση απόψε»

Όπως  επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. η  διατύπωση σε «παράταση» του προγράμματος ήταν το στοιχείο εκείνο που εμπόδισε την έκδοση κοινής ανακοίνωσης μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup

Μιλώντας στο Mega, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν εκδοθεί κοινή ανακοίνωση και αποφασίστηκε να απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί το κείμενο από τον πρωθυπουργό, επί της κοινής ανακοίνωσης είχαν συμφωνήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Το δημοσίευμα των FT αμφισβήτησε (χωρίς να πεί ότι είναι εντελώς ανυπόστσττο πάντως) και ο υπουργός Οικονομικών με ανάρτησή του στο twitter

 

Δεν είναι σωστό να μιλάμε για ρήξη καθώς η έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα άλλωστε είχε ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουάρίου.

Πριν τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συνάντηση Δραγασάκη – Βαρουφάκη με Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Βίζερ.
.

«Τελικά παρά τις καλές προσπάθειες δεν καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση» δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβίσι λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, συνοψίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαβουλεύσεις στο Eurogroup της Τετάρτης.

Η αποτυχία έκδοσης κοινής ανακοίνωσης δεν αποδόθηκε σε θέματα διατύπωσης από τον Γ. Ντάισελμπλουμ αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πρόοδος για να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε κοινή ανακοίνωση.

Ο ίδιος o Ολλανδός τόνισε ότι απαιτείται «πολιτική συμφωνία για να προχωρήσουμε», κι έτσι ξεκαθάρισε ότι δεν θα αρχίσουν δουλειά οι Οργανισμοί (Institutons) στην Αθήνα ή αλλού. Εκανε όμως λόγο για ένα τελευταίο τμήμα στη διαδικασία προόδου των συνομιλιών (last bit of progress)  που απαιτείται ως την Δευτέρα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

 

Η πιθανότητα μιας παράτασης του μνημονίου (προγράμματος)

Οι συσχετισμοί και το «πλαίσιο συμφωνίας»  που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά αρνητικοί για την ελληνική πλευρά. Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η διπλωματική απομόνωση των ελληνικών θέσεων  καθώς μια σειρά από μικρές χώρες (Φινλανδία, Ισπανία) εμφανίστηκαν «βασιλικότερες του βασιλέως». Τα συμπολιτευόμενα ΜΜΕ μίλησαν απαξιωτικά για «κράτη δορυφόρους».   Το δυνατό χαρτί της Ελλάδας άλλωστε δεν είναι το παραμύθι της «ευρώπης που αλλάζει» αλλά η καθολική στήριξη που έχει η γραμμή της σύγκρουσης από τον ελληνικό λαό (που φάνηκε και με τις μεγάλες διαδηλώσεις).

H ελληνική πλευρά θέλει να παραταθεί η δανειακή σύμβαση για 3-6 μήνες, ώστε το Δημόσιο να είναι σε θέση να πληρώσει τα δάνεια που λήγουν -και τους μισθούς στο εσωτερικό- μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο τετραετές πρόγραμμα . Όμως, οι ευρωπαίοι λένε ότι η δανειακή σύμβαση «πάει πακέτο» με το μνημόνιο

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά αρνείται ότι διαφωνεί μόνο στη διατύπωση (παράταση μνημονίου/γέφυρα) λόγω των υποσχέσεων της περί κατάργησης αλλά προβάλλει το θεμα της ανθρωπιστικής κρίσης και της προοπτικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Σε δηλώσεις του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά υπάρχει κοινή θέληση για συμφωνία.

«Χρειαζόταν να υπάρχει κοινό έδαφος» για να προχωρήσουν κάποια βήματα ως την Δευτέρα, σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

var11

Όχι στο κακό 30% του μνημονίου

Η  Ελλάδα προσέρχεται στο Eurogroup με «plan a» κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου.

Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.

Διπλή ονομασία;

H εικόνα που έδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ για τη συνάντηση
H εικόνα που έδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ για τη συνάντηση
Και η πραγματική
Και η πραγματική

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρευσαν -και δεν διαψεύστηκε- ότι επιδιώκει να γίνει δεκτή  η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα!

«Δεν εξετάσαμε προτάσεις, δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ή για ένα πρόγραμμα» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Σημειώθηκε πρόοδος ως προς το να καταλάβαμε καλύτερα που στεκόμαστε ο καθένας» πρόσθεσε.

«Συζητήθηκε η πιθανότητα μιας παράτασης, για κάποιους ήταν η προτιμητέα επιλογή» σχολίασε ο Ολλανδός ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν κατέληξαν κάπου τα εμπλεκόμενα μέρη στη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Αχ, πρόγραμμα, μνημόνιο! Γιατί να λέγεσαι μνημόνιο; Αρνήσου το 30% των τοξικών μέτρων σου! Άλλαξε τ’ όνομά σου! Κι αν δεν μπορείς, ορκίσου μου πολύ πως αγαπάς την Ευρώπη, κ’ εγώ δεν θα ‘μαι άλλο πια ώριμο τέκνο της οργής