Κερδίζει έδαφος η ιδέα της «ευρωδραχμής»
Θα πληρωνόμαστε σε δραχμές, θα πληρώνουμε σε ευρώ.
Μετά την διπλή ονομασία στην διένεξη με την ΠΓΔΜ οι οπαδοί της καθιέρωσης ενός διπλού συναλλαγματικού συστήματος στην Ελλάδα αυξάνονται.
Ένα δυαδικό νομισματικό σύστημα προτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα, εκτιμώντας ότι τα πακέτα βοήθειας για τη χώρα και οι προσπάθειες διάσωσης μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο με τον όρο «απέλπιδα».
«Η χώρα φαίνεται πως χρειάζεται έναν ειδικό διακανονισμό για μία περιορισμένη χρονική περίοδο. Δεν αναφέρομαι σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για εσωτερικούς λόγους θα μπορούσε να υπάρξει ένα σύστημα πληρωμών που θα χρησιμοποιείται εντός της χώρας, ειδικότερα στον δημόσιο τομέα» σημείωσε ο Μάρεκ Μπέλκα σε συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times, συμπληρώνοντας ότι «οι προσπάθειες διάσωσης της χώρας, που συνεπάγονται στις πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας μία άτυπη εσωτερική υποτίμηση, δεν οδηγούν πουθενά»
«Με ένα διπλό συναλλαγματικό σύστημα, οι τραπεζικές καταθέσεις μπορεί να παραμείνουν σε ευρώ και να μην χάσουν την αξία τους, ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί θα μπορούσαν να καταβάλλονται στο νέο νόμισμα, το οποίο έχοντας υποστεί υποτίμηση, θα έχει χαμηλότερη αξία από το ευρώ» εκτίμησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας, διευκρινίζοντας ότι «με αυτού του είδους την κεκαλυμμένη υποτίμηση τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Ελλάδας θα μπορέσουν να ανακτήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά τους, βοηθώντας παράλληλα και τον τουρισμό, στον οποίο θα πρέπει να βασίσει πολλά η χώρα, ώστε να μπορέσει να διασωθεί».
Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Και δεν έχει μικρότερη σημασία επειδή προέρχεται από το τραπεζικό σύστημα μιας «περιφερειακής χώρας» της Ε.Ε. Το σενάριο είναι να πληρώνονται οι μισθωτοί με τις υποτιμημένες «νέες δραχμές» ουσιαστικά μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τους μισθούς κατά 50-70% ενώ οι τράπεζες θα παίρνουν δάνεια σε ευρώ. Το ψεύτικο δίλημμα «εφιάλτης με ευρώ ή χειρότερος εφιάλτης με δραχμή» των κυβερνώντων αποδεικνύεται κάλπικο και το «φάρμακο» εκατό φορές χειρότερο από την αρρώστια.