Η σωτηρία της Ε.Ε είναι πολύ μεγάλο πράγμα

Άλλα στα πρωτοσέλιδα και άλλα στις σελίδες

«H σωτηρία της Ε.Ε είναι πολύ μεγάλο πράγμα». Ετσι φαίνεται να σκέφτηκε η αρχισυνταξία της  «Αυγής», και αποφάσισε να βάλει το Σλοβένο  φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ να αποφαίνεται ότι «Η μάχη του Σύριζα είναι μάχη για τη σωτηρία της Ε.Ε και της δημοκρατίας».

Σωστά διαβάσατε, όχι της Ευρώπης των λαών ή έστω της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά της ναρκοθετημένης και αυταρχικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ολοκλήρωσης των αγορών και τραπεζικών κεφαλαίων.

Αυτό τουλάχιστον γράφει το «χτύπημα» στο χτεσινό πρωτοσέλιδο της Αυγής, που αναδημοσιεύει στην σελ. 27 μεταφρασμένο το άρθρο του Ζίζεκ στην επιθεώρηση London Review Of Books «Σώστε μας από τους σωτήρες».

Στο συγκεκριμένο άρθρο (το πρωτότυπο εδώ  και μετάφραση της Αυγής εδώ), ο Σλάβοι Ζίζεκ παρομοιάζει το Σύριζα με μία αίρεση, απαραίτητη για να σωθεί η «ευρωπαϊκή κληρονομιά» της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, από τον αφανισμό που επιφέρει η «τρέλα της ιδεολογίας της αγοράς» όπως γράφει.

Πολλά μπορεί κανείς να παρατηρήσει στο γοητευτικό κατά τα άλλα λόγο του δημοφιλούς μαρξιστή – λακανικού φιλοσόφου. ‘Ενα από αυτά είναι η ιδεαλιστική προσέγγιση της Ευρώπης,  όχι μόνο ως γεωγραφική κοιτίδα του Διαφωτισμού, αλλά ως ιστορικό κληρονόμο της δημοκρατίας και της ισονομίας. Ακόμα κι έτσι, η αλληλεγγύη του Ζϊζεκ στην ελληνική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, και στις πολιτικές εκείνες που συγκρούονται με το «ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο» όπως το ονομάζει, δεν έχει καμία σχέση με τη «σωτηρία της Ε.Ε».

Το άρθρο του Ζίζεκ διακρίνεται από ενα έστω καλόπιστο πλατωνικό διπολισμο, διχοτομώντας την έννοια «Ευρώπη»  σε ύλη και πνεύμα (π.χ. καλή η ευρωπαϊκή ψυχή, αλλά το κυβερνών σώμα πάσχει από νεοφιλελευθερισμό και λίγη πολιτική σύγκρουση θα το μπολιάσει με αντισώματα), σε καμία περίπτωση όμως  δεν πλέκει εγκώμια στην Ευρωζώνη, τις Βρυξέλλες και το Ευρώ, δηλαδή στα άγια των αγίων της Ε.Ε.

Ας είναι λίγο πιο προσεκτικοί όσοι στήνουν τα πρωτοσέλιδα της Αυγής να μην αλλοιώνουν τα περιεχόμενα της ίδιας τους της εφημερίδας.  Σε λίγο θα μας πούν οτι Ζίζεκ και Τσίπρας θα κηρύξουν την Κυριακή στην Πνύκα το ευαγγέλιο της σωτηρίας του Ευρώ.  Που όπως και η Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλο πράγμα.

Απάντηση