Εστιατόριο η λογοτεχνική Ξεφτίλα. Σπεσιαλιτέ τα κοκαλάκια για γλείψιμο

Είναι γλυκό το πιοτό της αμαρτίας, ακόμα πιο γλυκό το πιοτό της εξουσίας, έστω και της τσόντας της  εξουσίας. Αυτό θα μπορούσε να ήταν το συμπέρασμα από το δείπνο που παρέθεσε σε συγγραφείς ο Ε. Βενιζέλος το βράδυ της Δευτέρας.

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός δέχεται άγριο μαστίγωμα από την πολιτική των μνημονίων, που οι εργαζόμενοι επιτάσσονται ή σέρνονται στα δικαστήρια, σε μια εποχή που οι εκδοτικοί οίκοι βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου, που πολλά βιβλιοπωλεία βάζουν λουκέτο, που τα λογοτεχνικά περιοδικά ψυχορραγούν, κάποιοι άνθρωποι των γραμμάτων τρώνε και πίνουν μαζί με τον σφαγέα των γραμμάτων (για την ακρίβεια, με έναν από τους σφαγείς).

Ένας από τους συνδαιτυμόνες του Βενιζέλου, ο Χρ. Χωμενίδης είπε ότι ο οικοδεσπότης τους «κονιορτοποίησε το λόγο του Αλέξη Τσίπρα» (εννοώντας στη συζήτηση για την παραπομπή του Παπακωνσταντίνου) ένα σχόλιο που φανερώνει υψηλή λογοτεχνική ευαισθησία.

Στο λογοτεχνικό δείπνο υπερ της πολιτικής του Μνημονίου -ας αφήσουμε τους λαϊκισμούς όπως της ντροπής- παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Χρήστος Χωμενίδης, Τζίνα Μοσχολιού, Θανάσης Χειμωνάς, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Ανδρέας Στάικος, Ικαρος Μπαμπασάκης, Γιώργος Ξενάριος, Λευτέρης Κουλιεράκης, Εύη Λαμπροπούλου, Χρήστος Αστερίου. Παραβρέθηκε και η θρυλική Σελήνη της φωσκολικής «Λάμψης», η Ελένη Κούρκουλα.

Ο συνήγορος του διαβόλου θα μπορούσε να πει ότι οι συγγραφείς γνωρίζουν ότι η έμμεση στήριξη στο ν Ε. Βενιζέλο και το μνημόνιο δεν πρόκειται να βοηθήσει τις πωλήσεις των βιβλίων τους και μας καλεί να σεβαστούμε αν όχι την πολιτική επιλογή τους τουλάχιστον το δικαίωμα τους σε αυτήν.  Ίσως  οι λογοτέχνες να νιώθουν ένα αίσθημα ελαφριάς αηδίας από την ανθρωπότητα και να έχουν τόσο απαυδήσει με τον απλό κόσμο και τη ζωή  ώστε να βρίσκουν κάποια διεστραμμένη γοητεία  στο να ποντάρουν σε ένα ψόφιο άλογο στην κούρσα του κοινωνικού ολοκαυτώματος των τελευταίων ημερών της Πομπηίας. 

Ίσως στο μέλλον και άλλοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες να αποδεχτούν και άλλες προτάσεις στελεχών της μνημονιακής κυβέρνησης και παραγόντων των μνημονιακών κομμάτων, π.χ., του Νίκου Δένδια για δείπνο στο εστιατόριο «Η σιδερένια φτέρνα», του Μάκη Βορίδη στην ψησταριά «Φωτιά και τσεκούρι» ή του Άδωνη Γεωργιάδη στο μπαρ «Χορεύοντας με τους λύκους» ή της Σοφίας Βούλτεψη στο ρεμπετάδικο «Μωρή με είπες μια βραδιά».

Απάντηση