Ένωση Συντακτών καταγγέλλει τη «νέα» Ελευθεροτυπία

Ανακοίνωση καταδίκης της «εργοδοτικής πρόκλησης» όπως τονίζεται για την επανακυκλοφορία της Ελευθεροτυπίας, εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού (και όχι ημερησίου) και Περιοδικού Τύπου. Το ιστορικό φύλλο που έκλεισε πριν ένα χρόνο και κάτι αφήνοντας απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους, κρέμεται ξανά μετά από ένα χρόνο και κάτι στα περίπτερα σαν να μην πέρασε μια μέρα, όμως οι ριγμένοι της ιστορίας, αυτοί που έμειναν φεσωμένοι και χωρίς δουλειά, δεν βλέπουν τον εαυτό τους πουθενά στο κλίμα ευφορίας που κατέκλυσε το κτίριο της οδού Μίνωος για την επάνοδό της στην κυκλοφορία.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΠΗΤ, «είναι απαράδεκτο ένα έντυπο να βάζει λουκέτο, να αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους του, να μην τους αποπληρώνει, να οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, να μην έχει πληρώσει δώρο Χριστουγέννων και σα να μην τρέχει τίποτα, μα ετοιμάζεται να επανακυκλοφορήσει! Παράλληλα να επιβάλλει «εκβιαστικά» ατομικές συμβάσεις και μειωμένους μισθούς σε άνεργους συναδέλφους με μεγάλες βιοποριστικές ανάγκες, πέρα από κάθε κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα, ακυρώνοντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις».

Ακόμα, η Ένωση των δημοσιογράφων στα περιοδικά και τα εβδομαδιαία έντυπα σημειώνει ότι «ειρωνικά οι υποψήφιοι εκδότες της Ελευθεροτυπίας με διαφημιστικά σποτ αναρωτιούνται: “ζωή με δανεικά ή με ιδανικά”, ενώ είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η Χ. Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. έχει να πληρώσει τους 850 εργαζομένους της εδώ και πολλούς μήνες, αναγκάζοντάς τους να ζουν με…. δανεικά!».

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ ανακοίνωσε ότι :
● Απαιτεί την αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων μισθών στους εργαζόμενους, την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων του 2012, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες της επίσχεσης εργασίας.
● Καλεί τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στα νέα νομικά τεχνάσματα της εργοδοσίας, με τα οποία ουσιαστικά καλούνται να απεμπολήσουν εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα με επαπειλούμενο τον κίνδυνο ο μακροχρόνιος αγώνας τους να καταλήξει σε στυγνή εκμετάλλευσή τους.

Απάντηση