Κοσμοσυρροή στη συζήτηση για μια «ΕΡΤ του λαού»

Χθες (Τετάρτη) βράδυ έγινε στο προαύλιο της ΕΡΤ η ανοιχτή συζήτηση για μια «ελεύθερη δημόσια τηλεόραση», ύστερα από το κάλεσμα καμιά τριανταριά ανθρώπων από το χώρο του πολιτισμού, της ενημέρωσης και των πανεπιστημίων.

Κόσμος πολύς, περίπου 500 άτομα. Οι περισσότεροι όρθιοι, άκουγαν με προσοχή τους ομιλητές. Ούτε σουλάτσα, ούτε πηγαδάκια.

Στο πάνελ βρίσκονταν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο Κώστας Αρβανίτης (πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ και τώρα διευθυντής του 105,5 στο Κόκκινο), ο Θεοδ. Πελεγρίνης (πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο δημοσιογράφος και ντοκιμενταρίστας Γιώργος Αυγερόπουλος, ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου κι ένας συνδικαλιστής της ΕΡΤ. Τη συζήτηση διηύθυνε άψογα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αγλαϊα Κυρίτση.

Προτάσεις, προτάσεις, προτάσεις.

Πολλές οι προτάσεις, δεν έφτασε το χθεσινό τρίωρο της συνέλευσης και γι’ αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα το απόγευμα στις έξι, επίσης στο προαύλιο της ΕΡΤ, για να κατατεθούν οι προτάσεις και να σχηματιστεί η συντονιστική επιτροπή, όπως όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να συγκροτηθεί.

Τα θετικά της χθεσινής συνάντησης ήταν το ενωτικό της πνεύμα, καθώς και η αίσθηση του επείγοντος, αλλά και η συνειδητοποίηση της ανάγκης για πρακτική, συγκεκριμένη δράση και όχι απλώς για ατέλειωτες συζητήσεις του τύπου «τι είδους δημόσια τηλεόραση θέλουμε».

«Πείτε μας τι να κάνουμε [εμείς οι αλληλέγγυοι] και θα το κάνουμε», είπε η ηθοποιός Μάνια  Παπαδημητρίου, που εδώ και τρεις εβδομάδες δίνει σχεδόν καθημερινά το παρών στην ΕΡΤ.

Συζήτηση έγινε και για τα συνδικάτα. Κάποιος πρότεινε να συνεδριάσουν ΟΛΑ τα σωματεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, ομοσπονδίες, σε ΟΛΗ την Ελλάδα, την ΙΔΙΑ μέρα και με ΚΟΙΝΗ ημερήσια διάταξη. Προτάθηκε επίσης οι διεργασίες αυτές να οδηγήσουν σε ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

Σκοπός της επιτροπής συμπαράστασης, όπως είπε ο Αρης Χατζηστεφάνου, είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος της ΕΡΤ με ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ φτιαγμένα από κινηματογραφιστές στους τόπους εργασίας και στις γειτονιές. Κάτι εφικτό αφού υπάρχουν διαθεσιμότητες και όρεξη.

Ο Ν. Κιάος πρότεινε κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε τολμηρό: για ένα 24ωρο να πέσει μαύρο σε ΟΛΑ τα ιδιωτικά κανάλια, όχι απλώς να μην προβάλλονται δελτία ειδήσεων, αλλά τίποτα, ούτε επαναλήψεις ούτε τουρκικά σίριαλ. Αυτό μπορούν να το πετύχουν τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Σημεία απόκλισης: 1) είναι υπό κατάληψη η ΕΡΤ ή συνεχίζει να λειτουργεί, δηλ. να εκπέμπει πρόγραμμα; Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τονίζουν το δεύτερο.

  1. Ποιος έχει τον πρώτο λόγο; Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή οι συλλογικότητες ή και οι δύο;

Συγκινητικός για κάποιους ο Ν. Κούνδουρος, παρά την εμφανή σωματική του αδυναμία, χειροκροτήθηκε θερμά όταν, στη μέση της συζήτησης, απήγγειλε στίχους του Παλαμά  -ναι, και η ποίηση χρειάζεται. Ως ημερομηνία λαϊκής πολιτιστικής αντεπίθεσης προτάθηκε από αρκετούς η 24η Ιουλίου, επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και της πτώσης της χούντας.

Οι «επώνυμοι» που παραβρέθηκαν δεν ήταν οι συνήθεις «λαμπεροί». Σκαρφαλωμένο σε μια σκαλωσιά διακρίναμε τον Βασίλη Λέκκα ν’ ακούει με προσήλωση. Υπήρχαν αρκετοί νέοι, αλλά τον τόνο έδιναν οι σαράντα και πενήντα κάτι. Χτυπητές ήταν οι απουσίες πολλών επωνύμων που λάδωσαν το αντεράκι τους όταν συνεργάζονταν με την ΕΡΤ, π.χ., του Σπύρου Παπαδόπουλου. Ίσως το «Στην υγειά μας» θα πρέπει να μετονομαστεί στο «Στην υγειά μου, βρε παιδιά»…

Διαβάστηκαν σύντομα μηνύματα συμπαράστασης της Νάομι Κλάιν και του Κέν Λόουτς.

Με λίγα λόγια: ελπιδοφόρα η πρώτη συνάντηση, κρίσιμη θα είναι η συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευτεί ο στίχος του Γιώργου Σεφέρη για τους διανοούμενους «που σκαρφαλώνουνε στο ίδιο τους το κεφάλι»…

Απάντηση