Λείπει ο ελληνικός Μάρτης από την παγκόσμια σαρακοστή;

ΟΑΚΑ. Εξω από το κλειστό κολυμβητήριο. Και οι δύο φωτογραφίες είναι του Οli Scarf και τραβήχτηκαν στις 18.2.2012.

«Τόποι χωρίς ανθρώπους». Έτσι τιτλοφορείται μια συλλογή από δεκάδες φωτογραφίες που συναντάμε στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό «Τhe Atlantic». Εκπληκτικές εικόνες από τόπους που ερήμωσαν κι εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας μιας φυσικής ή άνθρωπογενούς καταστροφής (αποβιομηχάνιση, ανεργία, πόλεμοι, απούλητα οικοδομικά συγκροτήματα). Και φυσικά δεν λείπει ο ελληνικός Μάρτης από την παγκόσμια περιβαλλοντική και κτιριακή σαρακοστή, αφού εδώ φιλοξενούνται δύο φωτογραφίες από το ένδοξο Ολυμπιακό παρελθόν μας.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα σήμερα προσφέρει πλούσιο υλικό για φωτορεπορτάζ: κλειστά σχολεία λόγω συγχωνεύσεων, εμπορικοί δρόμοι με λουκέτο, ρημαγμένα εργοστάσια, εγκαταλειμμένα γραφεία εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, θέατρα όπου η αυλαία κατέβηκε οριστικά (Αμφιθέατρο, Απλό Θέατρο κ.ά.) Μόνο οι φυλακές δεν έχουν πρόβλημα αραίωσης του πληθυσμού τους

ή ερήμωσης.

 

 

 

 

 

ΟΑΚΑ. Ένα δάσος από ιστούς χωρίς σημαίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η χορταριασμένη αυλή ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου στην Παραγουάη. ‘Ενα δέντρο φυτρώνει μέσα από την καμινάδα (Φωτ. Jorge Saenz.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βομβαρδισμένες πολυκατοικίες στη Μισράτα της Λιβύης (φωτ. Ζοhra Bensemre).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια σχολική τάξη στο εγκαταλειμμένο σχολείο ενός χωριού στη βορειοανατολική Βουλγαρία, σε μια περιοχή που θεωρείται η φτωχότερη της Ευρώπης (φωτ. Dimitar Dikoff).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια προτομή του Λένιν έξω από ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στην Τιφλίδα της Γεωργίας. (Φωτ. David Mdzinarishvill.)

 

Απάντηση