Κοινωφελής ή Θανατηφόρα Κοινωνική Εργασία;

… ή το μεροκάματο του τρόμου στις μέρες της «αριστερής» κυβέρνησης

Ένας πενταμηνίτης εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μεγάρων τραυματίστηκε βαριά στη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων στις 5 Οκτωβρίου, όμως το περιστατικό δεν τράβηξε αρχικά τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι που η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, με την οποία ζητά να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος.

Ο τραυματισμένος εργάτης απασχολούνταν σε καθήκοντα που δεν έπρεπε, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ υπάρχει ανώνυμη καταγγελία ότι ο οδηγός του απορριματοφόρου με το οποίο συνέβη το ατύχημα δεν είχε καμία απολύτως εργασιακή σχέση με το Δήμο, δηλαδή πρόκειται για μαύρη και αδήλωτη εργασία (κάτι που συμβαίνει και σε άλλους Δήμους). Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιδημάρχου της πόλης, ο εργαζόμενος προσπάθησε ν’ ανέβει στο απορριμματοφόρο αλλά έχασε την ισορροπία του, γλίστρησε κι έπεσε από το ύψος του καθίσματος στο έδαφος «δυστυχώς με το κεφάλι». [Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο εργαζόμενος έπεσε επειδή άνοιξε ξαφνικά η πόρτα του οχήματος.] Αρχικά μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, αλλά μετά δύο ημέρες η κατάστασή του επιδεινώθηκε και παρουσίασε επιληπτικές κρίσεις. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου παραμένι διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Χρειάστηκε να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή ενός ανθρώπο για να πέσει λίγο φως της δημοσιότητας στη σκοτεινή ιστορία που λέγεται «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας». Οι λεγόμενοι «ωφελούμενοι» είναι οι παρίες της εργατικής τάξης καθώς έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα από τους «κανονικούς» εργαζόμενους κι επιπλέον έχουν ημερομηνία λήξης: στους πέντε μήνες βλέπον την πόρτα της εξόδου. Το σκανδαλώδες είναι ότι συχνά απασχολούνται σε εργασίες που απαιτούν ειδίκευση, την οποία δεν διαθέτουν, με αποτέλεσμα να παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα όπως ο εργαζόμενος του Δήμου των Μεγάρων. Η κοινωνικά ευαίσθητη «αριστερή κυβέρνηση» τι έχει να πει;

Απάντηση