Ερντογάν ο μικροπρεπής μπλοκάρει την πρόσβαση στο twitter

Κίνηση απελπισίας από Ερντογάν η απαγόρευση του twitter. Αλυσιδωτές αντιδράσεις. 

«Δεν με ενδιαφέρει τι λέει η διεθνής κοινότητα. Όλοι τώρα θα δουν την πυγμή της τουρκικής δημοκρατίας».  

Ταγίπ Ερντογάν

 

Τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε την απειλή του. Με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης η ιστοσελίδα και οι υπηρεσίες του twitter στην Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν είναι προσβάσιμες από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας  (Avea, Vodafone, Turkcell) καθώς και από τις υπηρεσίες σταθερού ίντερνετ (TTNet, KabloNet, Turkcell-Superonline) τις οποίες χρησιμοποιεί το 98% του πληθυσμού.  Η κίνηση αυτή όπως είναι φυσικό προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις μέσα και έξω από τη χώρα, με τους περισσότερους να μιλάνε ανοιχτά για δικτατορικό καθεστώς.

 

Αφορμή αυτή τη φορά για την απαγόρευση  δεν φαίνεται να είναι η χρήση του twitter για την οργάνωση διαδηλώσεων αλλά οι διαρροές που έγιναν με ηχογραφημένες ομιλίες σχετικά με ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες που στηρίζουν το καθεστώς.

Η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης των αποκαλύψεων φανερώνει ότι –ανεξάρτητα από το αν είναι βάσιμες- αποτελούν μέρος οργανωμένου σχεδίου στο πλαίσιο της διαμάχης για την εξουσία που διεξάγεται μεταξύ τμημάτων της τουρκικής άρχουσας τάξης και επεκτείνεται και στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.  Ωστόσο οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι ξένες δυνάμεις επιδιώκουν την καταστροφή της Τουρκίας αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσπιστία ακόμα και από μέλη του κόμματός του. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση Ερντογάν μοιάζει εξωφρενική και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Κάθε έμπειρος χρήστης του ίντερνετ μπορεί πανεύκολα να παρακάμψει την απαγόρευση με τη χρήση μιας υπηρεσίας χρήσης εικονικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης (VPN, proxy κλπ). Η ζημιά από το σκάνδαλο διαφθοράς έχει ήδη γίνει και το κλείσιμο του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου μοιάζει με μια απελπισμένη ενέργεια ανάλογη αυτών που έγιναν σε δικτατορικά καθεστώτα λίγο πριν την πτώση τους.  Η κίνηση αυτή δυναμιτίζει το προεκλογικό κλίμα και προκαλεί τεράστια ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) χωρίς να προσφέρει κανένα ορατό όφελος. Η απέλπιδα κίνηση Ερντογάν δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ να τάσσεται υπερ της ελευθερίας στο διαδίκτυο και να απορρίπτει τις θεωρίες συνωμοσίας με τις οποίες επιχειρεί να αιτιολογήσει το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς και το όργιο αυταρχισμού ο πρωθυπουργός της χώρας.

 

bans

 

 

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια χώρα η οποία βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ να προβαίνει σε μια τόσο αντιδημοκρατική και αυταρχική ενέργεια, η οποία αντιβαίνει τις παραδοσιακές δυτικές αξίες (όπως προβάλλονται)  λίγες μέρες μάλιστα πριν τις τοπικές εκλογές.  Η «διεθνής κοινότητα» ωστόσο έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ικανή να κάνει τα στραβά μάτια σε πραξικοπηματικές και δικτατορικές κυβερνήσεις, σε δολοφονίες και βιαιοπραγίες κατά αμάχων ακόμα και στη συμμετοχή νεοναζί σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο βαθμό που αυτές οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ποιοι είναι όμως αυτοί που πρόβαλλαν ως πρότυπο στιβαρού ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν;

 

«Μήπως να γίνουμε λίγο Ερντογάν –βλ. πως καθάρισε την πλατεία. Αρκετά με την αριστερή φασιστοπαρέα» είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο ο εκπρόσωπος της ΝΔ στα social media Άδωνις Γεωργιάδης στο twitter, καλώντας την κυβέρνηση ουσιαστικά να πνίξει στο αίμα τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις Μετά από λίγα λεπτά κατάλαβε ότι δεν βρίσκεται σε φόρουμ της Χρυσής Αυγής και το έσβησε. Αλλά ήταν πλέον αργά. (Δείτε σχετικά παλιότερη ανάρτηση μας:  «Σαμαράς και Ερντογάν: ποιος δίνει μαθήματα αυταρχισμού σε ποιόν»

 

Απάντηση