Ερντογάν προς Ευρωπαίους: Τι βία; Κάνω ό,τι κάνετε κι εσείς

 Nα πούμε και του στραβού (του Ερντογάν) το δίκιο. Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, σε ημερίδα για τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο λαϊκό ξέσπασμα που δονεί τις τουρκικές πόλεις,  υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι «παρόμοιες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν γίνει στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και πολύ πιο έντονα στην Ελλάδα. Ποιες ήταν οι [διεθνείς] αντδράσεις απέναντι σε αυτά;»

Πράγματι, η τουρκική αστυνομία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την ελληνική, που επανειλημμένα έχει πνίξει την Αθήνα και άλλες πόλεις στα δακρυγόνα, έχει στείλει γυναίκες και γέροντες στο νοσοκομείο (ας θυμηθούμε τα χημικά με τα οποία ψέκασαν τον Μανώλη Γλέζο), έχει κάνει τραμπούκικες εφόδους σε σπίτια πολιτών, έχει βασανίσει αντιφασίστες σε αστυνομικά τμήματα (ακόμα περιμένουμε να δούμε την αγωγή που ο Δένδιας απειλούσε ότι θα κάνει στον βρετανικό Guardian επειδή έγραψε γι’ αυτά τα βασανιστήρια), ενώ πάμπολλα είναι τα περιστατικά άσκησης κτηνώδους αστυνομικής βίας σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών.

Η σύγκλιση μεταξύ μιας ευρασιατικής χώρας που εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, (και που για καιρό βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων), με την Ευρώπη και την Ελλάδα δεν γίνεται γιατί «εξευρωπαϊζεται» η Τουρκία αλλά γιατί η ευρωπαϊκή αστική δημοκρατία μεταλλάσσεται σε αντιδραστική και ολοκληρωτική κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σε χώρες της λατινικής αμερικής όταν θέλουν να δείξουν το απάνθρωπο πρόσωπο της κρατικής καταστολής χρησιμοποιούν φωτογραφίες από τις κτηνωδίες των αστυνομικών στην  Αθήνα!

Η διαφορά είναι ότι οι Τούρκοι αστυνομικοί δεν είναι τόσο σκληρόπετσοι όσο οι άλλοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους: σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, έξι αστυνομικοί αυτοκτόνησαν από τότε που άρχισαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Η καταγγελία αυτή έγινε από τον πρόεδρο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τούρκων αστυνομικών…

Απάντηση